Priprema zemljišta za sađenje trešnje i višnje-Ivana Gligorijević

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513790
    Gligorijević Ivana
    Učesnik

      Rigolovanje i podrivanje zemljišta
      Rigolovanjem ili dubokim oranjem se najplodniji oranični sloj zemljišta spušta na dubinu budućeg rasta korena voćaka,a donji manje plodni slojevi zdravice se podižu bliže površini.Tu se izlažu dejstvu sunca,mraza i kiše i prevode u plodno zemljište.Rigolovanje ima za cilj da razbije nepropustljive slojeve između oranice i zdravice i da dublje slojeve zemljišta obogati vazduhom.Ovom merom se unose u dublje slojeve organska i mineralna đubriva rasuta tokom meliorativnog đubrenja.
      Rigolovanje je od posebnog značaja na težim zemljištima gde njegova dubina treba da iznosi od 70 do 80 cm,dok na lakšim zemljištima dubina rigolovanja treba da bude 60 cm.
      Rigolovanje treba obavljati kada je zemljište umereno vlažno.Ukoliko je zemljište previše vlažno kvari se njegova struktura,a ako je suviše suvo stvaraju se velike grudve zemlje,koje je kasnije teško usitniti.Optimalno vreme za izvođenje rigolovanja je od jula do septembra.Izrigolovano zemljište se ostavlja u otvorenim brazdama najmanje mesec dana,ali je bolje ako taj period traje nekoliko meseci.
      Danas se češće vrši samo podrivanje čime se zemljište samo rastrese i obogati vazduhom.Podrivanje se izvodi do dubine od 90 cm.Dubokim podrivanjem se poboljšava vodno-vazdušni režim zemljišta,a pri tome se zemljište ne prevrće.Podrivači mogu da poseduju depozitore za unošenje mineralnih đubriva u dublje slojeve zemljišta.
      Veoma je dobra priprema zemljišta za podizanje zasada trešnje i višnje unakrsnim podrivanjem do dubine od 70 cm.Posle toga se vrši oranje do dubine od 40 cm.Zemljišta koja sadrže više kreča u dubljim slojevima treba pripremiti za sađenje kombinovano-podrivanjem i plićim rigolovanjem.
      Površinska priprema zemljišta za sađenje
      Površinska priprema zemljišta za sađenje obuhvata nekoliko plićih obrada zemljišta,kojima se površinski sloj parcele posle rigolovanja izravnava i usitnjava.Grubo ravnanje se obavlja u dva prohoda unakrsno po dijagonali.Izvodi se najmanje mesec dana posle rigolovanja,kada se zemljište slegne.Ako se vrši jesenje sađenje grubo ravnanje se obavlja u oktobru,a ako se vrši prolećno sađenje obavlja se u februaru.
      Fina priprema zemljišta predstavlja usitnjavanje površinskog sloja zemljišta.Obavlja se neposredno pred sađenje,pre obeležavanja sadnih mesta i kopanja jamića.

      Ivana Gligorijević
      Savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.