Zaprašivanje semena ozimih strnih žita – Lidija Vulović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513783
    Vulović Lidija
    Učesnik

      U toku je optimalan rok za setvu ozimih strnih žita, te veliki broj proizvodjača odlučiće se za setvu sopstvene merkantilne pšenice kao semenske. Najveći problem kada su u pitanju bolesti strnih žita predstavlja glavnica pšenice i gari na ječmu i pšenici. Ako su ove bolesti prisutne plasman je onemogućen. Do sada nisu stvorene sorte koje su otporne na glavnicu pšenice i zato treba koristiti semensku pšenicu ili doradjenu pšenicu u sopstvenoj režiji.
      Ukoliko se proizvodjač, odluči za setvu sopstvenog semena, obavezno to seme treba, istrijerisati i na taj način otkloniti sve primese koje se nalaze u merkantilnoj pšenici i obezbediti približno istu kalibražu semena , ispitati klijavost i energiju klijavosti a zatim obaviti tretiranje od glavnice pšenice (Tilletia tritici, Tilletia leavis) i gari na ječmu i pšenici (Ustilago hordei i Ustilago nuda spp. tritici). Glavnica pšenice je parazitna gljiva koja se skoro isključivo prenosi semenom. Organi za reprodukciju koji ostaju u zemljištu mogu biti izvor zaraze ako se pšenica seje u monokulturi.
      Za ovu namenu možete koristiti preparate iz hemijske grupe ,,Triazola“ koji inhibiraju sintezu ergosterola i deluju i preventivno i sistemično i ,,Ditiokarbamata“ koji deluju isklčjučivo preventivno i inhibiraju procese ćelijskog disanja .
      Tretirano seme pšenice i ječma usvaja aktivnu materiju prilikom bubrenja i klijanja semena. Na taj način pružena je zaštita semenu od bolesti koje se prenose zemljištem kao i semenom.
      Samo seme koje zadovoljava sve ove parameter daće zadovoljavajuće prinose.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.