Jesenji radovi u voćnjaku – Lidija Vulović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513779
    Vulović Lidija
    Učesnik

      Ovo je pravi momenat za planiranje radova u voćnjaku, u cilju pripreme biljaka za predstojeću zimu i sprečavanja infektivnog potencijala, prezimljujućih bolesti i štetočina za sledeću godinu.
      Odmah posle berbe potrebno je pokupiti sve suve grane i grančice, izneti ih iz voćnjaka i zapaliti ih.
      Sledeći korak je jesenje plavo prskanje voća. Za jesenje prskanje koriste se bakarni preparati, iz kojih oslobođeni bakarni joni imaju bakaricidno i fungicidno delovanj.
      Ovim prskanjem treba zaštititi stablo i njegove grane i grančice od brojnih patogena koji prezimljuju na kori i u pukotinama kore, rak–ranama, mumificiranim plodovima i sl. Mogu se koristiti svi bakarni preparati.
      Svako prodiranje bilo kog od ovih patogena u drvo voćke neminovno dovodi do slabljenja njene snage, manjeg roda u narednoj vegetaciji i do skraćivanja dužine života voćke i dužine eksplatacije zasada.
      Prskanje obaviti kada počne opadanje lišća jer već tada ima dovoljno ranica da se preko njih ostvari infekcija dovoljno jaka da prouzrokuje štete na voćkama. Ukoliko nastupi period vlažnog vremena i temperature iznad 0°C prskanje ponoviti kada opadne veći deo lista. Ovo važi za zasade u kojima je prisutna smolotočina i drugi simptomi propadanja tkiva.
      Voćke treba kvalitetno okupati da tečnost dospe do svake ranice i da sklizne do korenovog vrata voćke. Utrošak vode je 1200 – 1500 l / ha.
      Prskanje bakarnim preparatima od početka opadanja lista pa do kretanje vegetacije u proleće predstavlja polaznu i osnovnu meru u zaštiti stable, grana i grančica, kao osnov prinosa i obezbeđenje dugovečnosti voćnjaka. Propust ućinjen izostavljanjem plavog prskanja ili ne kvalitetnim izvođenjem jesenjeg plavog prskanja koštičavog voća ne može se korigovati u proleće.
      Jesenje plavo prskanje je korisno i potrebno i u zasadima jabučastog voća.[/color]

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.