Uvođenje HACCP sistema u proizvodnji i preradi mleka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513724
    Bogojević Marko
    Učesnik

      Uvođenje HACCP sistema veoma je važno u primarnoj proizvodnji mleka i u prehrambenoj industriji. Ako se mleko proizvodi i prerađuje u skladu sa HACCP sistemom, postoji veća sigurnost u pogledu njegove zdravstvene ispravnosti i kvaliteta. Uvođenjem HACCP sistema se garantuje da su preduzete sve mere da se proizvodi bezbedna hrana po krajnjeg potrošača. HACCP sistem podrazumeva i vođenje evidencije o svim tim postupcima tokom proizvodnje, prerade i prometa prehrambenih proizvoda. Nepoštovanje ovih standard vodi ka zabrani prodaje proizvoda ili usluga na datom tržištu. Na poljoprivrednim gazdinstvima proizvodnja mleka po HACCP standardima podrazumeva sprovođenje testova kojima se proverava status krava, mleka i ukupnog okruženja u proizvodnji mleka. Gazdinstva koja proizvode kvalitetnije mleko imaju mogućnost da sarađuju sa većim mlekarama i da ostvare najvišu cenu mleka.

      Marko Bogojević, dipl. inž. agroekonomije

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.