Prilagođavanje setvene strukture u suvom ratarenju

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513721
    admin
    Učesnik

      Ratarska proizvodnja u Šumadiji, svakako i šire, ima odlike suvog ratarenja. Naravno i dugoročno ne možemo da računamo na intenzivnu proizvodnju tj. da obezbedimo periode vegetacije sa navodnjavanjem posebno za okopavine kao i krmne biljne vrste.
      Dva su osnovna perioda vegetacije za ukupnu setvenu strukturu., jesen- proleće, kao i proleće-leto-jesen.
      Ovi periodi vegetacije se odlikuju prosečno ustaljenom setvenom strukturom biljnih vrsta.
      Šta je poenta stručnog zapažanja i prisustva ratarskoj biljnoj proizvodnji? To su agroklimatske odlike koje karakterišu intervale kao i ukupno trajanje ovih vegetativnih perioda.
      Svakako biljnu proizvodnju prati i stručni pristup tj. tehnologija gajenja.
      Međutim, na parametre agroklime , bar za sada, i kako smo izneli za mnoge odlike nemamo mogućnosti uticaja tokom vegetacije pojedinih biljnih vrsta pa nam ostaje da stručnim pristupom izbegnemo i omogućimo gajenje i proizvodnju sa što manje oscilacija.
      Ekstremne suše su naravno za letnji period sve češća pojava. Sa svim svojim odlikama, kao i u 2017.god. direktan nepovoljan uticaj na biljne vrste ovog perioda vegetacije imamo veoma niske nivoe proizvodnje većine okopavina, krmnih biljnih vrsta a i sam kvalitet je nižeg nivoa.
      U čemu je moguć stručni pristup a da pri tom ne dođe do povećanja troškova proizvodnje na ukupnom nivou po domaćinstvu?
      Neophodna je stručna analiza i preporuke promene tj. adekvatne zastupljenosti u setvenoj strukturi biljnih vrsta po periodima vegetacije, izboru proizvodnih atara kao i sorata tj. hibrida svake. Naravno da i takva proizvodna struktura ima i ostvarenje cilja u smislu kvaliteta, količine, namene, proizvodnje po jedinici površine kao i cene koštanja.

      Dobrivoje Popović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.