NEGA I SMEŠTAJ KRAVA

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513712
    Trtovac Zumreta
    Učesnik

      Da bi nam krave što duže živele i kako bi ustalile maksimalnu proizvodnju mleka, da bi grla što bolje koristila hranu, moramo im posvetiti pažnju oko smeštaja i oko nege.Tako ćemo dobiti jeftinije stočarske proizvode. Od važnijh mera nege krava treba pomenuti sledeće:
      1. Čišćenje je izuzetno važna mera kojoj se kod nas ne posvećuje velika pažnja, mada je za proizvodnju kvalitetnog mleka neophodna. Čišćenjem ili timarenjem grla podstičemo disanje preko kože, što čini osnovu proizvodnje mleka. Izuzetno je važno i održavanje higijene u samoj štali.
      2. Nega papaka je izuzetno važna mera kod krava, a naročito kod onih krava koje se čitave godine drže u štalama. Nestručno obrezani papci i ne negovani papci negativno utiču na proizvodnju, a i vek iskorišćavanja krava se smanjuje.
      3. Temperatura štale znatno utiče na fiziološke procese životinja, a samim tim i na proizvodnju. Goveče je sposobno, kao i svaka druga životinja, da izvesnu temperaturu podnosi bez naročitih reagovanja. Ona se kreće od 0-15°C. Ove granice zavise od rase, starosti, ishrane, proizvodnje i aklimatizacije. Povećana potrošnja hrane, kao i povećana proizvodnja, pojačava stvaranje toplote u telu. Krava muzara u najvećoj laktaciji proizvodi dvostruko više toplote nego zasušena krava. Zato krave visoke produkcije mleka izdržavaju veću hladnoću, ali su zato i veoma osetljive na visoku temperaturu. Krave muzare povećavaju utrošak hrane tek na temperaturama nižim od -4°C. Međutim, proizvodnja mleka kod krava opada već kod temperature od 21°C. Ovo se još više odražava na krave koje se nalaze u stajama gde je vlažnost nešto veća. Vlažnost prostorija u kojima krave borave trebalo bi da bude oko 60- 75%.
      4. Sastav vazduha u stajama je, takođe, važan za zdravlje krava, a samim tim i za proizvodnju mleka. Štetni gasovi: ugljen-dioksid, amonijak i sumporvodonik, i u malim količinama pri dužem delovanju veoma štetno deluje na zdrave životinje.
      5. Svetlost u prostorijama u kojima krave borave, takođe, je jedan od veoma važnih činilaca, posebno za krave stajskog uzgoja. Zato prozori u stajama moraju omogućavati dovoljno prodiranja svetlosti u prostorijama, jer sunčana svetlost aktivira ergosterin, provitamin vitamina D, koji sprečava omekšavanje kostiju kod krava. Svetlost, pored ovoga, aktivira izmenu materija deluje kao dezinficijens.

      Dipl.ing. stočarstva Zumreta Trtovac

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.