Servisiranje opreme za mašinsku mužu – Predrag Perić, PSSS Mladenovac

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513709
    Perić Predrag
    Učesnik
      Aparati za mužu se moraju uvek održavati u ispravnom stanju jer u protivnom mogu da izazovu oboljenje vimena životinja, a i lošu bakteriologiju proizvedenog sirovog mleka. Zato svakodnevno treba kontrolisati nivo vakuma, rad pulsatora, gumene i druge delove opreme za mužu.
      Opremu za mašinsku mužu treba servisirati najmanje jednom u šest meseci.
      U toku svake muže pogledati vakuum metar. Za mužu krava vakuum se obično podešava na 40-44 kPa odnosno po preporuci proizvođača aparata za mužu.Za vreme muže nivo vakuuma ne sme da varira više od 2 kPa. Vakuum metar mora da bude čist i pri svakom servisiranju se baždari.
      Pulsator je deo muzne opreme koji daje ritam muže i imitira sisanje mladunčeta. Uobičajeni broj pulsacija za mužu krava je između 45 i 60 minuta. Pulsator se mora redovno čistiti i servisirati. Ako prilikom rada pulsator promeni zvuk treba ga odmah popraviti ili zameniti. Preporuka je da muzač uvek ima rezervni pulsator. Popravku pulsatora obavlja ovlašćeni serviser opreme koju koristite pri muži krava.
      Poljoprivredni proizvođači čija je primarna proizvodnja sirovo kravlje mleko treba posebnu pažnju da posvete pravilnom izboru, pranju i redovnoj zameni sisnih guma jer u protivnom može doći do oštećenja krajeva sisa i pojave visokog broja somatskih ćelija. Menjanje gumenih nastavaka potrebno je na svakih 60 dana ili nakon 1000 muža, šta pre dođe na red. Sisne gume se moraju redovno proveravati. Odbacuju se sisne gume koje su postale istrošene i grube. Istovremeno se na muznoj jedinici menjaju sve četiri sisne gume.
      PSSS Mladenovac Predrag Perić dipl.ing.
    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.