HOLANDSKO ISKUSTVO U REDUKCIJI UPOTREBE ANTIBIOTIKA U STOČARSKOJ PROIZVODNJI

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513707
    Zagrađanin Miraš

      Holandija je najveći izvoznik mesa u Evropi, a antibiotici su dugo bili ključna komponenta u proizvodnji mesa. U toj zemlji 2004. godine došlo je do pojave infekcije stafilokoka koje su bile rezistentne na antibiotike, a poticale su iz poljoprivredne proizvodnje. 2009 godine ponovo je došlo do još ozbiljnijeg širenja rezistentnih bakterija poreklom iz pilećeg mesa.
      Od 2009. holandski farmeri su smanjili upotrebu antibiotika u stočarskoj proizvodnji za polovinu, bez štete po zdravlje gajenih životinja ili po sopstveni profit. U pitanju je eksperiment na državnom nivou koji treba da odgovori na pitanje-da li proizvodnja mesa u velikim količinama može biti izvedena bez redovne upotrebe antibiotika?
      Holandsko ministarstvo poljoprivrede potrudilo se da se razviju nove politike koje podrazumevaju zabranu preventivnog doziranja i upotrebu antibiotika samo po receptu što je dovelo do smanjenja korišćenja antibiotika za 20% u prvoj godini, a 50% u trećoj godini od kako je počeo program. Farmeri su u Holandji uspešno zaustavili upotrebu najkritičnijih stočnih lekova, onih koji predstavljaju najveći rizik za pojavu rezistentnih bakterija opasnih po ljude.
      Nakon nekoliko godina od početka ovog eksperimentalnog programa, na osnovu redovnog godišnjeg izveštaja o upotrebi antibiotika kod životinja, utvrđeno je da je došlo do smanjenja prisustva bakterija rezistentnih na antibiotike kod svinja, živine, teladi i mlečnih goveda. Ovo iskustvo je veoma interesantno i može biti poučno i za druge zemlje koje bi mogle da slede holandski primer. Na taj način dao bi se veliki doprinos globalnoj borbi za očuvanje efikasnosti antibiotika u humanoj medicini i potencijalno sprečilo masovno širenje bakterija rezistentnih na postojeće antibiotike.

      Dipl.ing. Miraš Zagrađanin, PSSS Kragujevac

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.