Mikotoksini-PSS Prokuplje Duška Petrović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513701
    Petrović Duška
    Učesnik

      Mikotoksini
      Mkotoksini stočnu hranu mogu kontaminirati dok su biljke na polju, u toku žetve ili tokom skladištenja, prerade ili hranjenja. Razvoj plesni i proizvodnja mikotoksina obično se povezuje sa ekstremnim vremenskim uslovima koji su uzrok oštećenja biljaka, lošim uslovima skladištenja i uslova hranjenja.Mikotoksini mogu povećati učestalost bolesti i smanjiti efikasnost stočarske proizvodnjePravilni postupci sa biljkama i hranivima su važni u cilju smanjenja kontaminacije mikotoksinima. Određeni aditivi u hrani mogu pomoći u lečenju i preporuka je da se uključe u ishranu mlečnih goveda.
      Zato je prevencija je od suštinskog značaja, posipanje zrna amonijakom može uništiti neke mikotoksine, ali nema praktičnog metoda kojim bi se izvršila detoksikacija kontaminirane kabaste hrane. Prevencija mikotoksina u silaži zasniva se na samom načinu spremanja silaže koji treba da spreči kvarenja prevashodno brzim smanjenjem pH vrednosti i eliminacijom kiseonika. Neki aditivi se koriste u cilju smanjenja razvoja plesni, a time i u formiranju mikotoksina. Amonijak, propionska kiselina, sorbična kiselina, mikrobiološki ili enzimski aditivi su bar delimično efikasni u sprečavanju razvoja plesni u silaži. Treba obezbediti da se hraniva skladište sa propisanim sadržajem vlage i dobro očuvane građe. Žitarice i drugu suvu hranu (seno), treba skladištiti sa niskim sadržajem vlage (<14%), ispod koga se plesni teško razvijaju, a onda voditi računa da ostanu suvi. Provetravanje skladišta sa zrnastim hranivima je važno da bi se smanjilo širenje vlage i hrana očuvala u dobrom stanju. Očigledno je da plesnivu hranu treba izbegavati, ako je to moguće. Ako dođe do neprihvatljivo visokih nivoa mikotoksina, poželjno je razređivanje ili uklanjanje zaražene hrane; međutim, često je nemoguće potpuno zameniti neka hraniva u obroku, posebno kabasta. U tim slučajevima se preporučuje povećanje nivoa proteina, energetske vrednosti i antioksidanasa u obroku.

      Novim pravilnikom, koji se primenjuje od 7. septembra 2017 godine i važi do kraja novembra 2018. godine, dozvoljena količina aflatoksina u mleku 0,25 mikrograma
      Savetodavac Duška Petrović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.