IPARD program

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513693
    Dragićević-Filipović Snežana
    Učesnik

      IPARD program
      IPARD program mera pomoći služi za dostizanje evropskih standarda i podizanje konkurentnosti u proizvodnji .Definiše mere za podršku ruralnom razvoju u skladu sa aktuelnim regulativama EU, takođe definiše kriterijume i finansijske okvire podrške u skladu sa okvirima definisanim regulativama EU.
      Cilj pomoći EU je da podrži usklađivanje srpske poljoprivredne politike sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom (ZPP), da doprinese stvaranju konkurentnog, održivog i efikasnog poljoprivrednog sektora, održavajući ruralne zajednice živim, i da poboljša bezbednost hrane, veterinarske i fitosanitarne propise, kao i zdravlje životinja i biljaka.
      Planirano je finansiranje čitavog niza mera i to najpre:
      1. Investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava;
      Cilj investicija u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava je povećanje produktivnosti , konkurentnosti i ukupnih prerađivačkih kapaciteta u industriji mesa, mleka i mlečnih proizvoda kao i u sektorima za voće i povrće.
      2. Investicije u preradu i marketing poljoprivrednih i ribarskih proizvoda
      Cilj je da se izgrade, prošire i modernizuju prostorije koje se koriste za čuvanje, preradu, sušenje, zamrzavanje , pasterizaciju poljoprivrednih proizvoda, etiketiranje .
      3. Investicije u diversifikaciju aktivnosti i razvoj biznisa na gazdinstvu .Ekonomska diverzifikacija treba da podrži rast, zaposlenost i održivi razvoj ruralnih područja, i time doprinese boljoj teritorijalnoj ujednačenosti, kako ekonomskoj, tako i društvenoj, direktno povećavajući prihod u ruralnim područjima razvijanjem nepoljoprivrednih aktivnosti.
      4. Tehnička pomoć je u vidu kvalitetnih stručnih obuka i informativnih servisa za poljoprivrednike i mala lokalna preduzeća.
      5. Agro-ekološke mere, razvoj organske poljoprivrede;
      6. Priprema i sprovođenje lokalnih akcionih strategija- LEADER pristup.
      PSSS Čačak Snežana Dragićević-Filipović

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.