Pravilnici za IPARD podsticaje

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513686
    Stefanović Živko
    Učesnik

      Pravilnici za IPARD podsticaje
      Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede objavilo je 20.09.2017.godine pravilnike koji se odnose na sprovođenje mera iz IPARD programa 2014-2020. namenjenog unapređenju poljoprivrede i ruralnog razvoja u Srbiji. Objavljeni pravilnici bliže propisuju podsticaje za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, i u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva.
      Pravilnikom o investicijama u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava propisuje se ko ostvaruje pravo na IPARD podsticaje, iznos podsticaja, kao i uslove, način i postupak sprovođenja IPARD programa za ovu meru. Pravo na bespovratnu pomoć iz ovog programa Evropske unije, po tom pravilniku, ostvaruju fizička lica – nosioci komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge. Oni mogu da konkurišu za izgradnju, rekonstrukciju ili opremanje silosa, skladišta, drugih objekata na gazdinstvima, plastenika, staklenika, nabavku traktora snage motora do 100 kW, kao i za pomoć u investicijama u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora na gazdinstvu. Korisnik može da ostvari ukupan iznos IPARD podsticaja u skladu sa ovim pravilnikom od 1.500.000 evra u periodu sprovođenja IPARD programa, a povraćaj koji iz evropske kase dobija je 60 odsto od vrednosti investicije, odnosno 65 odsto ako je reč o mladima ili 70 odsto ako se ulaže u područjima sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi.
      Pravilnikom koji se odnosi na preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda definiše se ukupan iznos podsticaja od 2.000.000 evra po korisniku u toku celog programskog perioda.
      Krajem novembra, posle posete predstavnika Generalnog direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije znaćemo da li je Srbija otklonila sve prepreke za dobijanje akreditacije za realizaciju IPARD programa i da li je spremna da povuče i u narednih nekoliko godina rasporedi 175 miliona evra namenjenih poljoprivredi i ruralnom razvoju.
      Očekuje se da prvi pozivi za korišćenje IPARD sredstava budu raspisani krajem ove godine. U prvoj tranši podsticajnih sredstava poljoprivrednicima će biti dodeljeno 15 miliona evra, od 175 miliona koliko vredi ceo IPARD program.
      Savetodavac za agroekonomiju, Živko Stefanović dipl.ing polj.
      PSSS”Poljosavet”Loznica

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.