Berba i transport grožđa – Dejan Stefanović

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513671
    Stefanović Dejan
    Učesnik

      Ove dve operacije imaju svoje učešće u kvalitetu finalnog proizvoda, pa stoga treba obratiti pažnju na njihovo izvođenje.

      Berba grožđa

      Berba grožđa počinje kada se uspostave optimalni uslovi za berbu, a to je trenutak kada je procenat šećera i vinskih kiselina u zadovoljavajućem odnosu. Berbu grožđa treba obavljati po lepom i suvom vremenu. Po kiši i hladnom vremenu grožđe ne treba brati. Takođe je bitno zdravstveno stanje grožđa. To je posebno važno kada se vrši tkzv. probirna berba,gde se moraju brati potpuno zdravi i zreli grozdovi. Grozdove treba brati makazama ili oštrim nožem vodeći pri tom računa da se ne povredi lastar vinove loze. Za berbu mogu da posluže i plastične kofe ili plastični sanduci, pletene korpe i sl.. Voditi računa da ne dođe do pucanja bobica i gubitka grožđanog soka.

      Transport grožđa

      Za dobijanje dobrog i kvalitetnog vina bitan je i transport grožđa. Transport grožđa od mesta berbe (vinograda) do podruma gde će se vršiti prerada treba obaviti u što kraćem vremenskom roku, u suprotnom moglo bi doći do početka fermentacije grožđanog soka zbog temperature ako bi se odugovlačio transport grožđa.
      Transport grožđa vrši se u kamionima, prikolicama ili nekim drugim prevoznim sredstvom vodeći računa da grožđe bude zaštićeno, da ne bi došlo do mehaničkog oštećenja grozdova, curenja grožđanog soka i njegovog gubitka prilikom transporta. Prilikom dolaska na mesto istovara (podrum) treba odmah otpočeti sa preradom.

      Dejan Stefanović,
      PSSS Negotin

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.