- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 3 meseci ranije by Stefanović Dejan.
-
AutorČlanci
-
21.09.2017 u 15:29 #513669Stefanović DejanUčesnik
Pre početka berbe grožđa izuzetno je važno odrediti pravi momenat berbe. Ove godine sazrevanje je bilo ranije usled velikog broja sunčanih dana, visokih tempetaura I malo padavina. Za određivanje momenta berbe bitno je odrediti procenat šećera i ukupnih kiselina u grožđu to jest širi. Berba može da otpočne samo kada se stvore optimalni uslovi to jest kada procenat šećera i ukupnih kiselina dostignu zadovoljavajući nivo za sortu koja se bere i za proizvod koji se želi dobiti.
PRIBOR ZA ODREĐIVANJE
Za terensko određivanje šećera najjednostavnija je upotreba ručnog refraktometra, a mogu se koristiti i Ekslov ili Babov širomer.
Procenat šećera na refraktometru očitava se tako što se na suvu i čistu površinu prizme refraktometra stavi nekoliko kapi šire. Prizma se sklopi i kroz okular očitava procenat šećera na skali. Posle svakog očitavanja površina prizme se dobro ispere i izbriše čistom vatenom krpom pa se tek nakon toga prelazi na naredno merenje.Određivanje kiselina u širi vrši se titracijom (hemijski) najbolje u najbližoj laboratoriji. Kad se ispune svi uslovi, optimalan odnos šećera i kiselina, može se otpočeti sa berbom grožđa. Bez obzira na iskustva proizvođača, od izuzetnog je značaja saradnja sa stručnjačima iz ove oblasti, u vidu prerade, berbe i uvođenja novih tehnologija u proizvodnji i preradi grožđa.
Dejan stefanović,
PSSS Negotin -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.