Čuvanje lešnika – Živomir Nikolić

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513655
    Nikolić Živomir
    Učesnik
      Čuvanje lešnika

      Plodovi leske – lešnici, prilikom berbe, drže od 20-30% vode. Zbog velikog količina voda, nihovo čuvanje je otežano. Plodovi u ljusci se podvrgavaju dusevima radi oslobadjanja vise voda. Da bi se plodovi uspešno držali u običnim uslovima, količina vode u jezgru ploda nesme biti veća od 7%. Najbolje i najuspešnije čuvanje ploda je u hladnom komorama na temperaturi od 0 do 2 C i relativno vlažnosti vazduha od 65-75%. Ako je veća relativna vlaga, postoje opasnost od pojave bolesti. Plodovi mogu biti izloženi do niske temperature (do -10C) i da ne dođe do smanjenja i poboljšanja kvaliteta, ukoliko održava 6% vode. Ukoliko se u toku čuvanje veća% ulje u jezgru, dolaze do većeg tereta. Pojavu užeglosti ubrzava i viša temperatura, svetlost, kao i veća koncentracija kiseonika. Užeglost može biti izzvana i mikroorganizmima koji deluju na masti i belančevine. Čuvanje ježre lešnika je kompleksno, a posebno treba obratiti pažnju na pakovanje, količinu voda i režim čuvanja. Manja količina vode u jezgra omogućava da se čuva na višem temperatura. Ambalaža od celofana plave, ružičaste, žute i narančaste boje ne daju zaštitu od uhožlosti, dok celofan tamnoplave, zelene i crvene boje uspešno sprečavaju pojavu većih.

      Dipl.ing. Živomir Nikolić
    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.