- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 9 godine, 1 mesec ranije by Onć Jovanović Eleonora.
-
AutorČlanci
-
15.10.2015 u 16:38 #513407Onć Jovanović EleonoraUčesnik
Mikotoksini su izlučevine koje nastaju kao produkt plesni poljoprivrednih proizvoda. To su jedinjenja različitog hemijskog sastava, toksični su ili prouzrokuju druge negativne biološke efekte po ljude i životinje. Čovek je najčešće izložen mikotoksinima putem hrane. Akutna i hronična oštećenja zdravlja izazvana mikotoksinima nazivaju se mikotoksikoze. Za neke mikotoksine se pretpostavlja ili je dokazano da su kancerogeni za ljude. Procenjeno je da je u celom svetu oko 25% useva godišnje pogođeno mikotoksinima. Mikotoksikoze se povezuju sa mnogim oboljenjima ljudi.itd. Mikotoksini stočnu hranu mogu kontaminirati dok su biljke na polju, u toku žetve ili tokom skladištenja, prerade ili hranjenja.
Plesni koje imaju značaj za prehrambenu industriju zbog potencijalne proizvodnje mikotoksina proizvode gljivice iz rodova Aspergillus Penicillium i Fusarium koje su prouzrokovači bolesti zrnastih proizvoda ratarskih kultura.Najčešće je reč o aflatoksinima, koji su proizvod gljivica iz roda Penicillium. Najčešće se nalaze u kukuruzu, kikirikiju, pirinču, semenkama bundeve, suncokreta sušenom voću i začinima.
Rasprostiru se pomoću insekata i vetra, a infekcija se dešava u prvom redu kroz kukuruznu svilu, u vreme cvetanja i oprašivanja, a kasnije ulazak spora u zrno nastaje putem oštećenja od insekata ili drugih fizioloških oštećenja, a povoljni uslovi su kad sporo dolazi do smanjivanja vlažnosti zrna ispod 35%.
Povoljni uslovi za neometan rast i razvoj gljivičnih oboljenja klipa kukuruza:
– Jun-jul- visoke temperature i niska vlažnost vazduha u toku leta, su veoma povoljni uslovi za održavanje spora ovih gljivica.
– Avgust-septembar -visoka vlažnost i oštećenja na klipu kukuruza, niže temperature, sporo “skidanje” vlage ispod 35%
– Prostori za čuvanje ambari magacini, silosi, – spore gljivica ulaze kroz sve otvore zajedno sa vazduhom.Prema rezultatima mnogih ispitivanja, korišćenje mineralnog adsorbensa u stočnoj hrani blokira mikotoksine u digestivnom traktu životinja koji su hranom uneti, i na taj način se sprečava njihovo deponovanje u tkiva životinja, a samim tim i u čovečiji organizam.
mr Eleonora Onć Jovanović
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.