Kalemljenje voćaka očenjem na spavajući pupoljak

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine ranije by Čokojević Sanja.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513403
    Čokojević Sanja
    Učesnik

      Kalemljenje voćaka očenjem na spavajući pupoljak

      Kalemljenjem se obezbeđuje najuspešnije razmnožavanje pitomih sorti ,tako da one sasvim verno prenose nasledne osobine i zadržavaju svoje tipične sortne osobine.Voćke ovim načinom razmnožavanja brzo prorode a plodovi su dobrog kvaliteta. Da bi kalemljenje uspelo potrebno je da postoji podudarnost (kompatibilnost) između tkiva podloge i kalemgrančice,da se kalemljenje izvodi u određeno vreme i da su ekološki uslovi pogodni za kalemljenje.
      Ovaj vid kalemljenja obavlja se u periodu vegetacije (od proleća do jeseni) pupoljkom.Kod nas se primenjuju sledeći tipovi kalemljenja na zeleno: očenje na spavajući pupoljak, očenje na budni pupoljak i očenje na zarez.
      Kalemljenje očenjem na spavajući pupoljak se obavlja u periodu od 20.07. -15.09. Kalemgrančice je preporučljivo skidati istog dana kada obavljamo kalemljenje.Tehnika izvođenja je sledeća: nekoliko dana pre kalemljenja očistimo sve postrane grančice na bazalnom delu podloge i na pripremljenoj podlozi. Ukoliko nije bilo padavina, na 10 do 15 dana pred kalemljenje treba izvršiti jedno zalivanje da bi se kora bolje odvajala od drveta.Na 5-10cm od zemlje napravi se poprečni rez dužine od oko 1cmi sa sredine tog reza jedan uzdužni rez od 2-3cm tako da dobijemo rez u vidu slova T. Podloga ne treba da bude starija od jedne godine, jer je kod starijih podloga prijem slabiji. Nisu poželjne podloge koje su na mestu kalemljenja tanje od 5 ili deblje od 12 milimetara. Za kalemljenje očenjem najpogodnije su podloge debljine od 6−8 milimetara .Zatim uzimamo kalemgrančicu sa koje su uklonjene liske lista okrenemo je vrhom ka sebi i kalemarskim nožem odvojimo pupoljak sa lisnom peteljkom i tankim slojem drveta.Tako isečen pupoljak stavljamo u prethodno isečen zarez ( u vidu slova T),uvežemo rafijom umetnuti pupoljak ( tako da se vezivanjem obuhvati 1cm iznad i 2cm ispod pupoljka).Nakon 10-15 dana potrebno je prekontrolisati prijem kalema na osnovu lisne drške koja je ostavljena na umetnutom pupoljku ( ako ona otpada sa pupoljka znači da se kalem primio,a ako se uvija i ne otpada onda nije došlo do prijema kalema).Redosled izvođenja ovog kalemljenja je : kruška na krušku, kajsija i šljiva na domaće sorte šljiva, jabuka na vegetativne podloge, jabuka na jabuku, kruška, dunja i mušmula na dunju, kajsija na kajsiju, breskva na breskvu, višnja i trešnja na trešnju, šljiva na dženariku i na kraju trešnja i višnja na magrivi.
      U rasadničkoj proizvodnji najekonomičnije je kalemljenje očenjem na spavajući pupoljak , pa se zato i najviše preporučuje za proizvodnju voćnih sadnica. Pod normalnim uslovima, okalemljeni pupoljci do proleća naredne godine ne počinju razviće u mladare, pa se zato ovaj način kalemljenja i naziva „na spavajući pupoljak“.
      Sanja Čokojević,dipl.ing.voćarstva i vinogradarstva

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.