Uticaj suše i visokih temperatura na domaće životinje-Goran Joksić

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine ranije by Joksić Goran.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513337
    Joksić Goran
    Učesnik

      Za vreme ekstremno visokih temperatura domaće životnje doživljavaju stres kao i druga živa bića. Zbog toga im drastično padaju proizvodne sposobnosti, ako se ne preduzmu određene mere zaštite od takvih vremenskih neprilika.
      Možemo da govorimo o neposrednoj i posrednoj opasnostii po domaće životinje. Neposredne bi se odnosile na mogućnost toplotnog udara ili sunčanice na životinje. Bilo da se radi o jednom ili drugom, posledice su iste i one mogu da budu čak i fatalne po jedinku. Sunčanica podrazumeva direktno delovanje sunca na životinje, a toplotni udar pregrejanost celog organizma. Ukoliko dođe do jednog ili drugog vida štete po jedinku, životinju je potrebno odmah staviti u hladovinu i polivati hladnom vodom. Sunčanica se dešava na ispaši, pa je zato neophodno kao preventivu izgraditi nadstrešnicu, ukoliko nema na toj lokaciji drveća. Naravno obavezno je i da se obezbedi dovoljno čiste vode za piće i to da ona bude uvek pristupačna životinjama.
      Kada govorimo o posrednim posledicama po domaće životinje, one se ogledaju u nedostatku hrane zbog suše.Zato je potrebno iskoristiti sve preostale zalihe hrane, davati i niskokvalitetnu hranu kao što je slama, šašina, za pojedine vrste čak i lisnik, dok ne prođu te ekstremno visoke temperature. Takođe preporuka je da se silaža sprema već sad kako bi se bar nekako iskoristio kukuruz. Praktično je najbitnije da se stoka sačuva, a proizvodna svojstva će se popraviti sa normalizacijom vremenskih prilika.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.