Uticaj sastava biljaka na silažu

  • This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine ranije by Rosić Boban.
Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513134
    Rosić Boban
    Učesnik

      Na količinu i kvalitet silaže u znatnoj meri utiče sadržaj suve materije i rastopljivih šećera.
      SUVA MATERIJA- Ako biljna masa pri siliranju sadrži svega 10-12 odsto suve materije, sabijanjem se istisne velika količina soka, a sa njime i dragocene hranljive materije. Kada sadržaj suve materije u siliranoj masi dostigne 22-24 odsto, gubici putem oticanja soka se naglo smanjuju, a pri sadržaju suve materije preko 30 odsto ovakvih gubitaka gotovo i nema.Biljke sa više od 40 odsto suve materije nije podesno silirati, jer se masa teško sabija. Ako se ovakva masa mora silirati, onda je treba kvasiti. To je slučaj ove godine gde se osećaju posledice suše, i ovakvu masu kukuruza treba najverovatnije obavezno kvasiti kako bi se povećao sadržaj vlage.
      RASTVORLJIVI ŠEĆERI- Dovoljne količine rastvorljivih šećera obezbeđuju odgovarajuću kiselosat tj. stvaranje mlečne kiseline. Da bi se obezbedilo mlečno-kiselinsko vrenje, masa za siliranje treba da sadrži bar 6 do 8 procenata šećera u odnosu na suvu materiju.Za siliranje mladih biljaka s puno vlage treba najmanje 15 odsto šećera i da budu provenute. Ove sezone masa kukuruza je ubrzano sazrela i ima manji procenat klipa i zrna što negativno utiče na šećerni optimum. U tom pravcu bi trebalo koristiti inokulante ili dodavati kukuruznu prekrupu i kvasiti. Na ovaj način se obezbeđuje stabilnost mlečno-kiselinskog vrenja. Ukoliko imamo parcele sa različitim sadržajem zrna u masi kukuruza onda je poželjno da se masa meša i na kraju punjenja silo objekta obavezno da dođe masa sa većim sadržajem klipa i zrna. gaženje ovakve mase mora da bude bolje nego u dobrim godinama i pokrivanje mase većim teretom.
      Boban Rosić,dipl.ing. PSSS Kruševac

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.