- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 9 godine, 11 meseci ranije by Sovilj Đorđe.
-
AutorČlanci
-
27.12.2014 u 16:40 #513049Sovilj ĐorđeUčesnik
Proizvodnja stonih sorti šljiva je veoma interesantna za mnoge proizvođače jer postižu veću cenu na tržištu i imaju siguran plasman ukoliko je proizvod kvalitetan. Sveža šljiva se osim plasmana na domaćim tržnicama zadnjih godina i značajano izvozi. Za izvoz stonih šljiva največi značaj imaju rane stone sorte šljiva. Čačanska rana je jedna od najjranijih sorti šljive a sazreva početkom jula meseca , 7 do 8 dana posle Rut Geršteter. Stvorena je u Institutu za voćarstvo u Čačku. Roditelji su joj Vagenhajm i Požegača.
Sorta se odlikuje krupnim plodovima koji mogu dostići do 60 grama , izduženo jajastog oblika i crvenoplave boje. Meso je žuto, čvrsto, sočno. Koštica je krupna a meso se odvaja od koštice – cepača .
Ne može se gajiti u jednosortnim zasadima jer je autoinkopatibilna pa joj se moraju obezbediti oprašivači ( Stenlej i Čačanska lepotica ) .
Po kvalitetu ploda, transportabilnosti i krupnoći dosta je kvalitetnija od rut geršteter i kalifornijske plave a pošto ranije dozreva od čačanske lepotice lako se prodaje i dostiže višu cenu od lepotice. Kao i ostale rane sorte šljive i čačanska rana bolje podnosi virus šarke šljive i visoke temperature i sušu tokom leta jer se ranije bere.
Na području Kolubarskog okruga od ranih sorata šljive najveće površine su pod zasadima Čačanske lepotice koja se ove godine nije otkupljivala kao stona šljiva za izvoz već je korišćena za preradu po nižoj ceni nego stona šljiva. Za razliku od Čačanske lepotice koja se može osim za svežu potrošnju koristiti i za preradu i sušenje , Čačanska rana je prevashodno stona sorta.dipl.ing Đorđe Sovilj
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.