Zahtevi kvaliteta sadnog materijala jabuke

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513046
    Sovilj Đorđe
    Učesnik

      U Srbiji su pravilnikom o normama kvaliteta , pakovanju, plombiranju i deklarisanju sadnog materijala poljoprivrednog bilja regulisani zahtevi spoljašnjeg kvaliteta za sadni materijal. Zbog inovacija u rasadničarskoj proizvodnji neophodno je prilagoditi pravilnik o normama i kontroli kvaliteta savremenim trendovima.
      Na osnovu pravilnika i standarda koji se primenjuju u drugim drzavama , sadnice jabuka namenjene za podizanje gustih zasada treba da ispune sledeće zahteve :

      1. Sadnica mora biti sortno i zdravstveno ispravna
      2. Sadnica mora biti dobro sazrela.
      3. Sadnica ne sme imati mehanička, hemijska, patološka ili klimatološka oštećenja.
      4. Kalem grančica ili pupoljak moraju biti okalemljeni na odgovarajućem mestu na podlozi i čvrsto srasli. Visina mesta kalemljenja mora da bude minimum 10 cm , ali ne preko 20 cm visine od zemlje.
      5. Korenov sistem mora biti dobro razvijen , odgovarajuće dužine. Mora da ima najmanje 4 osnovne žile dužine najmanje 20 cm. Podzemni deo podloge mora biti najmanje 15 cm dužine.
      6. Prečnik sadnice mora biti najmanje 13 mm na 10 cm visine od zemlje.
      7. Stablo treba da bude pravo.
      8. Visina sadnice treba da bude minimum 130 – 170 cm visine od zemlje u zavisnosti od sorte i tipa sadnice
      9. Prevremene grančice treba da budu pravilno raspoređene duž vodilice. Visina prve prevremene grančice ne treba da bude ispod 65 – 70 cm. Minimalan broj prevremenih grančica varira u zavisnosti od sorte i tipa sadnice a treba da bude najmanje 5 – 7 prevremenih grančica. Prevremene grančice u osnovi treba da budu najduže , minimum 30 – 40 cm dužine u zavisnosti od sorte.

      dipl.ing. Đorđe Sovilj

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.