Rezidba voćaka – vreme početka rezidbe

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #513042
    Sovilj Đorđe
    Učesnik

      Zimska rezidba voćaka je obavezna mera kojom regulišemo rodnost, poboljšavamo kvalitet plodova, provetravanje i osunčanost krune i održavamo arhitekturu krune u redovnom plodonošenju. a kod mladih voćki rezidbom formiramo željeni oblik krune.
      Sa zimskom rezidbom može da se počne kada sa voćki opadne list i kada se organske materije povuku iz grana i grančica krune u koren. To je obično period u drugoj polovini decembra. Međutim ako tada počnemo sa rezidbom rizikujemo jer nisu prošle niske zimske temperature pa samim tim i potencijalna oštećenja cvetnih pupoljaka. Iskustva iz prošle godine su dobar primer jer je tokom februara temperatura pojedinih dana bila i ispod – 25 C pa je došlo do oštećenja pupoljaka kod pojedinih voćnih vrsta. Bolje je sačekati da prodju niske temperature , utvrditi rodni potencijal pupoljaka pa obaviti rezidbu. Intenzitet rezidbe zavisi od uklonjenih i ostavljenih pupoljaka.
      Početak rezidbe umnogome zavisi od veličine zasada i raspoložive radne snage. Na većim površinama gde je potrebno više radnika, rezidbu uglavnom počinju ranije. Svaki proizvođač treba da isplanira koliko mu je potrebno dana da se obavi rezidba i da obezbedi dovoljan broj radnika.

      dipl.ing. Đorđe Sovilj

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.