Berba Voća

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #512966
    Jocić Dejan
    Učesnik

      Berba voća je završni i najlepši čin svakog ciklusa proizvodnje i ujedno pečetak realizacije proizvedenih plodova na tržištu voća. Da proizvedeno voće bilo kvalitetno, mora biti ubrano u najpovoljnijem trenutku. Nizak prinos i loš kvalitet voća uslovljava smanjenje finansijske dobiti. Takođe ako se zakasni sa berbom gubi se deo plodova (koji su opali), a ubrani su prezreli i postnu mekani.
      Za usp ešno obavljanje berbe potrebno je znati vrste zrelosti kod voća koje posroje a to su botančka, puna i tehnološka zreoist.
      Botanička nastupa kada je seme u plodu sazrelo. Kada plod prestaje da seme sazri nataje fiziološka zrelost, kada se i najveći broj plodova bere, Puna zreloszt nastaje kada plodovi imaju organoleptičke osobine i pogodni si za konzumaciju u svežem stanju.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.