Berba i transport plodova šljiva

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #512948
    Milosavljević Biljana
    Učesnik

      Berba šljiva

      Vreme berbe šljive zavisi od osobina sorte i podloge, zemljišnih i klimatskih uslova, ekspozicije i nadmorske visine, namene i iskorišćavanje plodova, udaljenosti tržišta, vrste transporta, raspoložive radne snage idr. Šljiva se bere u oeriodu između fiziološke i tehnološke , odnosno pune zrelosti.
      Ako se plodovi izvoze kao sveže ili smrznute polutke, beru se odmah iza fiziološke zrelosti, kada dostignu svoju maksimalnu krupnoću, kada pokožica dobije karakterističnu boju i maksimalan pepeljak, a meso sosočnost i aromu, kao i svoj karakterističan ukus.
      Vreme berbe za ovakav vid namene najbolje je da odrede stručnjaci zajedno sa kupcima, jer ima dosta slučajeva da se beru zeleni plodovi kada sorta nije postigla svoje sortne odlike, a naročito sadržaj šećera.
      Berba se obavlja uglavnom za nekoliko dana kada se odredi vreme početka berbe i na osnovu veličine zasada isplanira potrebna radna snaga. Treba znati da jedan radnik u proseku bere 300 kg. plodovaza jedan radni dan. Ako se radi o većoj površini, onda se berba izvodi probirno u dva do tri navrata, jer se mora početi ranije.
      Za upotrbu u svežem stanju plodovi šljive se beru isključivo rukom, vodeći računa da se sačuva pepeljak i peteljka na plodu.
      Ovo se postižetako što se plodovi beru direktno u ambalažu iz koje će se prodavati.
      Berba plodova šljive za druge namene ( sušenje ili prerada ) u neki od proizvoda se može obavljati i mehanizovano uz pomoć raznih tresača i ona se obavlja u punoj tehnološkoj zrelosti kada plodovi nakupe maksimum šećera.

      Transport šljiva

      Transport obranih plodova šljiva se mora obaviti vrlo pažljivo, posebno plodova koji su namenjeni za upotrebu u svežem stanju i oni moraju stići što pre u rashladne komore.
      U transportu se javljaju određeni gubici koji zavise od sorte, načina pakovanja ambalaže, vrste i dužina transporta, stanja puteva, vremenskih uslova itd..
      Za transport na kraćim relacijama sa koriste prevozna sredstva kojima se raspolaže na gazdinstvu ( traktori i prikolice ), a za duži transport se koriste isključivo kamioni- hladnjače).

      Milosavljević Billjana
      PSSS Kragujevac

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.