Berba plodova aronije

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #512942
    Čokojević Sanja
    Učesnik

      Berba plodova aronije

      Plodovi aronije se beru kada postanu sočni, sjajni i skoro crne boje.Zrenje nastupa u avgustu, a berba može potrajati u toku meseca. Zreli plodovi ne trule, nema crvljivosti i teško otpadaju tako da mogu ostati na biljci i do mesec dana po sazrevanju, a da pri tome ne gube na kvalitetu.Optimalno vreme berbe bi bilo kad je % suve materije u plodu dostigao vrednost 20 – 22 %. Najbolji pokazatelj zrelosti je boja kratke peteljke koja drži plod i koja se menja iz zelene u svetlo crvenu. Plodovi imaju čvrstu pokožicu i otporni su na oštećenja pri manipulaciji. Dobra osobina aronije je redovna rodnost. Ova voćna vrsta počinje da rađa u trećoj godini, dajući oko 0,3-0,5 kg po biljci. U periodu od 5. do 7. godine, pri jednakoj gustini žbuna, dobijamo 8-10 kg po biljci, da bi u devetoj-desetoj godini, u periodu pune rodnosti, prinos dostigao i do 15 kg po biljci. U plodu se nalazi par komada vrlo sitnog semena. U zavisnosti od namene, plodovi se mogu brati u pvc buradima od 110 ili 220 kg, ili u gajbe od 5 ili 25 kg. Ako čuvamo bobice aronije u sanducima nekoliko dana nakon berbe one ne propadaju, a dobro podnose i duga putovanja i transport. Napred pomenuto nam govori da možemo da sakupimo plodove sa različitih plantaža i isporučimo čitavu količinu u fabriku za preradu. Sveže bobice, dobro ubrane i uskladištene na hladnom odmah posle berbe mogu stajati nekoliko nedelja a da ne šteti njihovom kvalitetu.Jedan radnik može da ubere 80 do 100 kg plodova dnevno .Gubitak vode biljka nadoknađuje dopunjavajući plod svežom hranom, sve dok je list zelen i fotosinteza moguća. Stajanjem plodovi dobijaju na kvalitetu, slađi su i hranljivi su, i manje su gorki. Ako su izloženi jakom suncu, suše se i opadaju. Suša je najveći neprijatelj svih biljaka pa i same aronije,te se navodnjavanjem osigurava visok i stabilan prinos po godinama. Orezivanjem grana starih 5-7 godina podmlađuje se rodni deo biljke i osigurava dobar prinos.Veoma je otporna je na bolesti i štetočine i kao takva aronija je idealna biljka za gajenje u tzv. organskoj ili ekološkoj proizvodnji.Zahvaljujući sadržaju bojenih pigmenata (antocijana), plodovi aronije se koriste kao bojadiseri u proizvodnji sokova, likera, džemova,želea.

      Sanja Čokojević,dipl.ing.voćarstva i vinogradarstva

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.