- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 6 meseci ranije by Krsmanović Zlatica.
-
AutorČlanci
-
01.07.2017 u 01:56 #512916Krsmanović ZlaticaUčesnik
Kako do zdravstveno bezbednog ploda
Poslednjih godina je kako u svetu, tako i u Srbiji povećana potrošnja svežeg voća i povrća. Istovremeno se menja i svest proizvođača u smislu zdravstvene bezbednosti proizvoda. Sve više se govori o bolestima koje se javljaju kao posledica unosa zaražene hrane. Iz tih razloga potrebno je proizvodnju prilagoditi zahtevima potrošača. Plodovi mogu biti zaraženi bakterijama, gljivicama, mikotoksinima, virusima. Virusi su veoma mali i jednostavni organizmi, koji često mogu izazvati bolest kod ljudi sa simptomima kao što su proliv, povraćanje i hepatitis. Virusi mogu da prežive na voću duži vremenski period i nije ih moguće ukloniti pranjem. Jagodasto voće, malina i kupina, se ne peru pre upotrebe te je rizik kod konzumiranja ovog voća još veći. Virusi se mogu naći u izmetu ljudi i životinja,na rukama i odeći obolelih lica koja su uključena u proizvodnju,na površinama opreme i ambalaže koja se koristi,u toaletima, u vodi koja se koristi za navodnjavanje zasada, u stajnjaku .
Kontaminacija se najčešće može ostvariti:
a) U fazi primarne proizvodnje: putem životne sredine(stajnjak, zemljište, voda,…); preko pribora, opreme, ambalaže; preko zaražene osobe koje učestvuju u procesu proizvodnje;
b) U fazi transporta i skladištenja ( prevozna sredstva, otkupno mesto, skladišni prostor,)
Mere predostrožnosti higijenskih uslova počinju još u fazi izbora parcele za podizanje zasada. Obratiti pažnju na udaljenost od staje, skladišta stajnjaka, otpada, otpadnih voda i drugih zagađivača. Veoma je bitan izbor vode za zalivanje i zaštitu od bolesti i štetočina. Koristiti samo čistu, zdravstveno ispravnu vodu, za navodnjavanje je najbolje sistemom „kap po kap“. Berba plodova i transport su najkritičnije tačke u procesu proizvodnje za kontaminaciju proizvoda. Iz tih razloga obavezno je pranje i dezinfekcija ambalaže-gajbica pre početka berbe i održavanje tokom berbe. Gajbice sa plodovima prilikom berbe ne vući po zemlji, obavezno ispod gajbe nositi postolje ili gajbu koja je obeležena i služi samo za tu namenu (zalepljena lepljivom trakom, druge boje ili slično).
Higijena berača je veoma značajna i podrazumeva obavezno pranje ruku čistom vodom i sapunom(pre početka berbe, posle svake pauze, posle korišćenja toaleta ili drugih zaraženih materijala i brisnje papirnim ubrusima). Ako se koriste rukavice za berbu (što je poželjno) koristiti neoštećene, čiste rukavice (posebno kada postoje posekotine, kožna obolenja i druga oštećenja). Bolesne osobe neangažovati u berbi ( posebno u slučaju žutice, proliva, povraćanja,…). Tokom berbe uzdržati se od pušenja, pljuvanja, kašljanja, kijanja (koristiti masku).
Prevozno sredstvo za transport ubranih plodova očistiti, oprati i dezinfikovati.Tokom transporta plodove pokriti tankom, čistom belom tkaninom.Pre transporta do otkupnog mesta plodove čuvati na čistom suvom promajnom mestu u manjim gomilama, pokrivene čistim platnom.
Prostor za otkup treba da je adekvatne veličine, redovno ga čistiti, prati, dezinfikovati i održavati temperaturni režim.
Higijena hladnjače i skladišnog je nadležnost otkupljivača i moraju biti na nivou i primer proizvođačima. Loša higijena i neadekvatni tehnološki postupci u skladištima i hladnjačama takođe dovode do kontaminacije proizvoda.
Zlatica Krsmanović , dipl.ing.voćarstva i vinogradarstva -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.