Kako sprečiti toplotni udar kod životinja

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #512913
    Petrović Duška
    Učesnik

      Nastupaju dani sa visokim temperaturama preko 30 ° C, što za svaku životinju predstavlja izuzetno velik stres, koji će se manifestovati kroz manje konzumiranje hrane, većim potrebama za svežom pijaćom vodom, te opadanjem proizvodnje mleka i slabijim prirastom.
      Vrlo često smo svedoci kako se životinje drže u neadekvatnim objektima, čiji nedostacii upravo bivaju prepoznatljive najčešće u letnjim mesecima, kada su dnevne temperature izuzetno visoke, koje uz visoku vlagu i nedovoljnu ventilaciju u objektu dovode do toplotnog udara kod životinja.
      Toplotni udar se javlja u trenutku kada organizam ne može odavati toplotu već je dodatno prima spolja (visoke spoljne temperature posebno uz visoki stepen vlage).
      Simptomi su prepoznatljivi, a ogledaju se u obliku ubrzanog i plitkog disanja (dahtanja), nesigurnim hodom (teturanje), izrazito povišenom temperaturom tela (koja je indikativna i na dodir), ubrzanim pulsom, uplašenim pogledom, pojačanom žeđi, anurije (prestanak mokrenja čak i uz dovoljno pijenje vode), te trzajima i grčevima mišića koji se javljaju na kraju, a čija je prognoza najčešće nepovoljna.
      Vreme potrebno za razvoj prvih simptoma uveliko zavisi o spoljnoj temperaturi, vlažnosti i ventilaciji te, neizostavno i o odbrambenom mehanizmu same životinje.
      Ukoliko uočimo životinju sa takvim simptomima, potrebno je odmah reagovati izdvajanjem životinje pod nadstrešnicu ili stablo sa velikom senkom gde će imati dovoljno vazduha, ponuditi joj dovoljno sveže vode stalno na raspolaganju, a temperaturu skinuti tuširanjem / prskanjem sa umereno hladnom vodom ili prekrivanjem glave i zatiljka životinje hladnim i vlažnim krpama (jer su mozak i produžena moždina najkritičniji i potrebno je brzo reagovati). Obično nakon pravovremeno preduzetih, nabrojanih radnji, simptomi se povlače vrlo brzo. No, ukoliko se to ne dogodi, potrebno je kontaktirati veterinara.
      Kako bi sprečili nastajanje toplotnog udara potrebno je:
      životinje držati u prozračnim prostorijama (otvaranjem svih prozora ili upotreba ventilatora)
      osigurati životinjama dovoljne količine, stalno dostupne sveže i pijaće vode
      ne pretrpavati objekte sa životinjama (u letnjim mesecima rešenje su i nadstrešnice)
      pašu i transport životinja organizovati ujutro ili uveče kada su temperature vazduha niže.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.