- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 5 meseci ranije by Prvulović Teodor.
-
AutorČlanci
-
27.06.2017 u 13:29 #512879Prvulović TeodorUčesnik
ZELENA REZIDBA
uklanjanje suvišnih lastara (lačenje)
prekraćivanje zelenih lastara (pinciranje)
Lašenje se obavlja redovno i ima za cilj uklanjanje viška lastara sa čokota kako bi preostali lastari iskoristili hranjive materije koje se posle lačenja usmeravaju na njih. Najbolje vreme za izvođenje ove mere je kad lastari dostigni dužinu od 20-25cm (početkom maja kad se lako uočavaju cvasti). Treba voditi računa da se ova mera obavi najkasnije na 15-20 dana pre cvetanja. Lačenje se može vršiti i drugi put posle cvetanja u junu mesecu. Uklanjanje lastara se vrši ručno. Uklanjaju se svi lastari izbili u glave čokota (jalovci) i oni sa suočica na kondiru.
Pinciranje se neće izvoditi redovno, već kada se želi potencirati rast zaperaka i dobijanje roda na njima, kao i kada se želi smanjiti bujnost lastara kako bi što bolje sazreli. Takođe se seku lastari koji su prešli gornju žicu za 10-15cm. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.