- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 6 meseci ranije by Marković Svetislav.
-
AutorČlanci
-
20.06.2017 u 15:18 #512850Marković SvetislavUčesnik
Lekovita svojstva mleča su odavno poznata , ali se tek u nekoliko poslednjih godina javlja i njegova povećana proizvodnja.Razloge za relativno malu produkcoje mleča treba tražiti pre svega u nepoznavanju tehnološkog postupka proizvodnje mleča, ali i bezrazložnom „strahu“pčelara da nešto neće uraditi“kako treba“. A postupak je sledeći:
U gornje plodišno telo , iznad matične rešetke, stavljaju se okviri sa otvorenim leglom, a kao krajnji okviri sa polenom i medom.U sredini gornjeg tela ostavlja se razmak širine jednog okvira u koji se postavlja okvir sa presađenim larvama.U donje plodišno telo stavljaju se u centralni deo okvira sa zatvorenim i izlazećim leglom, kao krajnji okviri sa medom i polenom , i naravno, matica.U ovako spremljenom društu može se proizvoditi mleč u dva ciklusa, dok se za treći ciklus mora izvesti“prevešavanje“okvira kako je to u prvom ciklusu urađeno.Jedan ciklus proizvodnje mleča traje 65 sati od trenutka presađivanja larvi.
Počeci matičnjaka se lepe direktno na letvu okvira i njihov broj na okviru može biti od 40-45, zavisno od jačine proizvodnog društva.Larve za presađivanje moraju biti starosti od 12-18 časova.Ukoliko nema unosa nektara iz prirode , dan pre presađivanja društva se moraju prihranjivati sa 0,5 litara šećernog sirupa.
Finalizacija proizvodnje mleča podrazumeva :
1.Žiletom ili sterilisanim skalpelom se vrši skraćivanje matičnjaka do nivoa larvi.
2.Drvenom iglom se vrši vađenje i odstranjivanje larvi.
3.Specijalnom drvenom kaščicom vadi se mleč i stavlja u sterilisane bočice.
4.Napunjene bočice se vakumiraju i zalivaju voskom.
5.Zalivene i napunjene bočice se zamrzavaju. -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.