- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 6 meseci ranije by Jocić Dejan.
-
AutorČlanci
-
12.06.2017 u 17:48 #512815Jocić DejanUčesnik
Опадање плодова током заметања и касније током развоја код јабучастих и коштичавих воћака је нормална појава. Када се јави у раној фази и када је умереног интезитета, опадање може бити веома корисно јер смањује конкуренцију између преосталих плодова на стаблу и на тај начин доприноси повећању квалитета плода, пре свега њиховој крупноћи. Ако је опадање јачег интензитета, посебно пред бербу, веома је штетно јер умањује принос, а самим тим и рентабилност производње. Плодови масовно могу да опадају у три јасно одређена периода или таласа. Узорци могу бити биолошког и еколошког карактера. Први талас дешава се током прве две недеље после навршеног цветања. Изазван је биолошким и еколошким чиниоцима. Други талас дешава се током маја и почетком јуна месеца ( јунско опадање). Траје две до четири недеље. На интензитет опадања утичу биолошки и еколошки чиниоци. Трећи талас се може јавити непосредно пред бербу. Опадање плодова у овом периоду је веома штетно, плодови ударају о земљу, механички се повређују и постају неупотребљиви у свежем стању. Опадање плодова у овом периоду може да буде и сортна особина. Поред наведених чинилаца, опадање може бити изазвано и паразитном микрофлором. Код великог броја орти шљиве присуство вируса шарке може изазвати масовно опадање плодова. Такође и бројни инсекти изазивају опадање недовољно зрелих плодова.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.