- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 11 meseci ranije by Nikolić Živomir.
-
AutorČlanci
-
19.01.2017 u 20:56 #512503Nikolić ŽivomirUčesnik
Pri podizanju novih zasada voćaka veoma važnu ulogu imaju dubina sadnje i dužina podloge na razvoj i rodnost voćaka. Dubina sadnje voćaka treba da bude do visine do koje su sadnice bile u rastilu. Jedino se na pesku preporučuje sadnja na nešto većoj dubini od 5-10 cm. Optimalna dubina sadnje za većinu voćnih vrsta je oko 20 cm. Na ovoj dubini sadnice podjednako koriste vodu i hranljive materije, što omogućuje ravnomeran razvoj korenovog sistema, odnosno biljaka. Na ovako razvijenim voćkama lakša je rezidba, berba, hemijska zaštita, ručno i hemijsko proređivanje plodova. Spojno mesto treba da bude 10-20 cm iznad nivoa zemljišta, kod slabo bujnih podloga (M-9, M-26 i vegetativnih podloga dunje). Kod bujnih podloga (MM-106 i generativnih podloga) sadnju treba obaviti tako da spojno mesto bude 25-30 cm iznad nivoa zemljišta. Ovakva sadnja se može obaviti sa sadnicama koje su okalamljene na podlozi dužine 35-40 cm, u nekim slučajevima do 50 cm, a kod kajsije najbolji rezultati se postižu sa sadnicama okalemljenim na podlozi dužine 80-120 cm. Ukoliko se sadnja obavi sa sadnicama koje su nisko okalemljene tako da spojno mesto bude neposredno iznad nivoa zemlje, spojno mesto bude zatrpano zemljom prilikom obrade. Neposredni kontakt spojnog mesta izaziva formiranje žila iz plemenitog dela voćke pa je habitus za 30% bujniji nego kada su zasađene sadnice čije je spojno mesto 10-30 cm iznad nivoa zemlje. Takođe, razvojem korenovog sistema iz spojnog mesta i plemenitog dela izaziva hormonski poremećaj i umanjuje pun efekat podloge, odnosno dovodi do povećanja bujnosti i smanjenja rodnosti. Često se dešava da ovakve voćke kasnije stupe u period plodonošenja, pa se preporučuje odgrtanje zemlje do ispod nivoa spojnog mesta, na manjim površinama. Ne zaboravite da svaka greška pri podizanju zasada živi koliko i sam zasad, i veoma teško se ispravljaju greške. Živomir Nikolić, dipl.ing.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.