- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 7 godine, 11 meseci ranije by Gavrilović Olivera.
-
AutorČlanci
-
11.01.2017 u 13:58 #512435Gavrilović OliveraUčesnik
Jedan od mogućih pravaca razvoja domaće poljoprivrede predstavlja organska proizvodnja koja je na našim prostorima iz godine u godinu sve zastupljenija. Najveći značaj u dosadašnjoj praksi u našoj zemlji, pokazali su organski sertifikovani proizvodi dobijeni iz sakupljačkog sektora. U ovom sektoru značajan deo pripada lekovitom, začinskom i aromatičnom bilju, čija je prerada i namena različita. Organski proizvedeno lekovito, aromatično i začinsko bilje ima više prednosti u odnosu na samoniklo. Gajenjem i selekcijom dobija se sirovina standardnog kvaliteta. Upotrebljava se postojeća agrotehnika i racionalnije iskorišćavaju zemljišni resursi, jer se obrađuju i zemljišta lošijeg kvaliteta. Kod većine lekovitih, začinskih i aromatičnih biljnih vrsta, potrebno je manje radne snage, ekonomski efekti su veći u poređenju s gajenjem standardnih biljnih vrsta, a kvalitet sirovine lakše može da se usaglasi sa farmakološkim standardima.Na ovaj način retke, endemične i ugrožene vrste čuvaju se od iščezavanja, posebno one čije je sakupljanje zabranjeno ili strogo ograničeno. Oživljavaju i neiskorišćeni resursi, nepogodni za ostale privredne i poljoprivredne delatnosti. Uz to, gajenjem i preradom bilja dobijaju se značajne količine otpadnog materijala, koji se može koristiti u organskoj proizvodnji kao đubrivo.
-
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.