OREZIVANJE LESKE – Violeta Petrović-Luković

Gledanje 1 članaka - 1 do 5 (od 5 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #512410
    Petrović-Luković Violeta
    Učesnik

      Leska zahteva peskovito i rastresito zemljište sa dosta humusa. Ima velike zahteve prema vodi i treba joj od maja meseca do kraja vegetacije obezbediti 600 litara vode po stablu. Ova količina vode obezbeđuje dobro nalivanje plodova i formiranje rodnih pupoljaka za narednu godinu. Najbolje prinose daje kontrolisani zbun sa 6 do 8 stabala iz žbuna. Posle berbe treba obaviti folijarno prskanje. Za sadnju je najbolje koristiti jednogodišnje izdanke leske.  Stabla treba redovno orezivati i grane minimalno povijati na 45 stepeni. Zimsku rezidbu treba obavljati na temperaturi iznad 5 Celzijusa i sva stabla u žbunu treba da budu orezana na istu visinu. Pored zimske treba obaviti i dve zelene rezidbe: krajem maja i krajem juna, početkom jula. 
      Maksimalnu rodnost dostiže od 12-e do 14-e godine, kada treba početi sa zamenom starih stabala mladim izdancima. Tada se vrši podmlađivanje žbunova.
      Pri rezidbi leske pažnju treba obratiti na cvetne pupoljke koji se formiraju na periferiji i vrhovima krune jer su to najbolje osvetljeni delovi. Iz tog razloga neophodno je proređivati krunu, a naročito njen unutrašnji deo. Redovnom i umerenom rezidbom postiže se bolja oplodnja, veći prinos i kvalitet plodova. Lesku treba orezivati bar jednom u tri godine. Pored rezidbe nakon opadanja lišća, treba je orezivati i u fazi cvetanja ženskih cvetova jer tada se vidi koje su grane rodne.

      Rezidba mladih stabala ima za cilj pravilno oblikovanje uzgojnog oblika, pravilno granjanje i dobijanje što većeg broja sekundarnih i tercijalnih grančica. Sastoji se u proređivanju letorasta i uklanjanju onih koji se nalaze u unutrašnjosti da bi se dobilo maksimalno osvetljenje, jer svetlost utiče na brže formiranje cvetnih pupoljaka. Osvetljene grančice daju dva do tri puta veći prinos.
      U fazi pune rodnosti rezidbom se obezbeđuje dobijanje snažnih jednogodišnjih grančica prosečne dužine 35-40 cm jer daju obilan rod. Grančice duge 5 do 15 cm imaju slab rod. Uklanjaju se sve jednogodišnje grančice koje su donele rod kao i one koje vrše zasenu. Rezidbom se uklanja i 20-25% sekundarnih grančica po opadanju lišća. Posle 12-e godine sve osnovne grane žbuna se skraćuju na 50 cm od površine zemlje, a rodne grane se ostavljaju. Kada rodnost opadne i kada je vegetativni prirast 5 do 15 cm, pristupa se rigoroznoj rezidbi pri čemu se uklanja 30 do 50% starih stabala i zamenjuju se mladim.
      Pri rezidbi posebno treba voditi računa o površini preseka stabla i nihovom zarašćivanju. Velike preseke treba obavezno dezinfikovati i zaliti kalemarskim voskom. Dezinfekcija treba vršiti preparatima na bazi bakra.

      Violeta Petrović-Luković dipl.ing agronomije

      #512558
      Anonimni

        Poštovana gdj Petrović -Luković Imam malu plantažu leske (2ha), sorte uglavnom Tonde. Najveći problem mi je orezivanje. Da li postoji neka detaljnija literatura sa posebnim usmerenjem na rezanje leske? Vecina autora daje manje vise opsta mesta za sve vocke, iz kojih kao amater ne mogu bas mnogo da naucim. Vas tekst je mozda jedan od najiscrpnijih, ali se i on odnosi na vise faza u orezivanju (formirnje zbuna, obnavljanje i sl), tako da sve informacije u smislu prakticne primene budu prilicno sture. Mozda bi najkorisnija bila uputstva sa konkretnim fotografijama ili bar crtezima. Takodje bi bilo vrlo korisno da nam eventualno preporucite (ako postoji) neku literatura za rezanje leske koja je zasnovana na pracenju rezanih plantaza (pre – posle rezanja, uporedni podaci o poboljsanju rodnosti i sl)

        #512567
        Anonimni

          Postovani, Vasa plantaza sigurno nije mala, obzirom na povrsinu i obzirom na specificnost leske. U tekstu sam pokusala da Vam priblizim neke osnove orezivanja leske. Ukoliko smatrate da je nedovoljno, voljna sam da organizujem jednu radionicu u zasadu leske na teritoriji koju pokriva nasa PSSS Kragujevac doo sto bi bilo najbolje za Vas. Ukoliko Vas ipak interesuje samo literatura javite mi da vidim kako mogu da Vam pomognem. U sustini na svim nasim poljoprivrednim fakultetima imate najbolji izbor literature…pored interneta koji nam je svima najbrzi i najdostupniji nacin. Srdacno Vas pozdravljam i javite se. Violeta Petrovic Lukovic

          #512576
          Anonimni

            Zahvaljujem na odgovoru, u pravu ste, sigurno bi najbolja bila pokazna vežba . Ukoliko organizujete tako nešto molim vas da me obavestite, rado bih prisustvovao i poslušao nekog iskusnijeg. Pozdrav
            Dragan Nestorović 063281789

            #512582
            Anonimni

              Poštovani,
              o svemu ću Vas blagovremeno obavestiti. Moj Vam je predlog da kada budete dolazili sa Vama povedete i osobe koje će Vam raditi rezidbu. Srdačan pozdrav
              Violeta Petrović-Luković 064/8435519

            Gledanje 1 članaka - 1 do 5 (od 5 ukupno)
            • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.