Održana edukacija savetodavaca PSSS na temu Unapređenje proizvodnje mlečnih proizvoda na poljoprivrednim gazdinstvima sa proizvodnjom 150 – 1000 l/dan

U skladu sa „Godišnjim planom usavršavanja poljoprivrednih savetodavaca i poljoprivrednih proizvođača“ za 2022. godinu, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Instituta za primenu nauke u poljoprivredi (IPN), uz podršku kompanije BFC (Business & Finance Consulting) i nemačke Razvojne banke KfW, održana je teorijski deo edukacije za Modul 5: Unapređenje proizvodnje mlečnih proizvoda na poljoprivrednim gazdinstvima sa proizvodnjom 150 – 1000 l/dan).

Teorijski deo edukacije, u trajanju od dva dana, održan je 15. i 16. marta 2022. godine, kroz učenje na daljinu (on lajn), na Zoom platformi i emitovan je direktno na You Tube kanalu IPN. Praktični deo edukacije, u trajanju od jednog dana, za 5 grupa savetodavaca, dana, biće realizovan na terenu, tokom drugog i trećeg kvartala 2022. godine.

Učesnici edukacije bili su savetodavci iz 19 Poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi Srbije (PSSS), zaduženi za poslove iz oblasti stočarstva i prehrambene tehnologije.

Edukaciju je otvorila dr Marijana Maslovarić, kordinator Modul 5, koja je i moderirala edukaciju.

Imajući u vidu da su u 2021. godini održane edukacije savetodavaca PSSS za modul „Proizvodnja, prerada i promet malih količina hrane animalnog porekla na poljoprivrednim gazdinstvima“, modul koji se realizuje ove godine ima za cilj nadogradnju znanja savetodavaca iz oblasti zakonske regulative, poznavanja tehnoloških postupaka proizvodnje odabranih proizvoda od mleka, kao i sticanje znanja vezanih za strukturu proizvodnog pogona i potrebne procesne opreme, definisanja optimalnog asortimana, kao i izrade odgovarajućih bilansa u pripremi i organizaciji proizvodnje.

Materijal sa edukacije je dostupan na sledećem linku: link

Sadržaj teorijskog dela edukacije odnosio se na obezbeđenje kvalitetne sirovine i perspektive plasmana proizvoda od mleka, uslove neophodne za zasnivanje male mlekare, odstupanja (olakšice) u pogledu načina funkcionisanja male mlekare u odnosu na veliku mlekaru, tehnološke postupke proizvodnje pojedinih vrsta sireva i kajmaka. Posebna pažnja posvećena je strukturi objekta za preradu mleka, unutrašnjem uređenju objekta, procesnoj i pomoćnoj opremi i organizaciji rada u maloj mlekari. Tokom edukacije obrađena su i pitanja bilansa sirovina, repromaterijala i ambalaže, kao i potrebne energije i radne snage u objektu male mlekare.

Očekuje se da će edukacija doprineti podizanju nivoa znanja savetodavaca u oblasti proizvodnje mlečnih proizvoda na poljoprivrednim gazdinstvima, koje treba da unapredi njihov rad na terenu i omogući im da odgovore potencijalnim proizvođačima na pitanja i daju optimalna rešenja za preradu mleka na gazdinstvima. Dugoročno, prerada mleka na poljoprivrednim predstavlja način da proizvođači mleka povećaju svoj profit, uposle celu porodicu i učine svoju proizvodnju sigurnijom i otpornijom na oscilacije u pogledu otkupne cene mleka.

Predavač na edukaciji bio je prof. dr Predrag Puđa, sa Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

Izvor: IPN