Održana edukacija savetodavaca PSSS za Modul 13: „Precizna poljoprivreda, primena novih tehnologija i IT u poljoprivredi“.

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2021. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије (МПШВ), Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), и уз подршку компаније BFC (Business & Finance Consulting) и немачке Развојне банке KfW, започета је реализација едукације за Модул 13 – „Прецизна пољопривреда, примена нових технологија и ИТ у пољопривреди“.

Едукација за овај модул организује се је као дводневна едукација (први дан кроз теоријски део за све учеснике) и други дан као теренска обука по групама, за саветодавце из области ратарства и повртарства, воћарства и виноградарства и заштите биља.

Први дан – теоријски део, реализован је 04.06.2021. године, кроз учење на даљину (он-лајн), путем Zoom платформе.

Садржај едукације односио се на следеће области:

Основни поступци и технике у прецизној пољопривреди
Употреба камера и беспилотнх система у детектовању и мапирању промена
Прецизни третмани употребом беспилотних система – дронова
Софтверска решења за анализу података и подршку одлучивању у прецизној пољопривреди
Еколошки аспекти прецизне пољопривреде

Прва теренска обука била је намењена саветодавцима из области воћарства и виноградарства, реализована је 15.06.2021. године, као теренска обука, у винарији Доја, уз подршку општине Блаце и Пољопривредне саветодавне и стручне службе Прокупље. У уводној речи учеснике обуке су поздравили помоћник министра пољопривреде, господин Александар Богићевић, председник Општине Блаце, представници Привредне коморе Србије, представник винарије Доја као и помоћник директора за науку Института за примену науке у пољопривреди, проф. др Снежана Јанковић.

Након уводних речи, предавачи из фирме Агродрон, Момир Алвировић и Зоран Стојановић, упознали су саветодавце на који начин функционише дрон као и могућности примене код третирања засада винограда. Након кратког теоријског предавања, уследио је практичан део, у ком је извршено третирање засада винограда Доја кроз употребу дрона.

Друга теренска обука била је намењена саветодавцима из области заштите биља, реализована 17.06.2021. године на огледном пољу средње пољопривредне школе Свети Трифун у Александровцу. У уводном обраћању, учесницима су се обратили директор Института за примену науке у пољопривреди др Раде Јовановић као и помоћник директора средње пољопривредне школе Свети Трифун у Александровцу, господин Дејан Михајловић. Поред саветодаваца из области заштите биља, овој практичној обуци присуствовали су професори и ученици средње пољопривредне школе Свети Трифун, представници пољопривредних задруга и удружења као и пољопривредни произвођачи из Александровца.

Едукацију су модерирали стручњаци ИПН, директор Института др Раде Јовановић, др Ведран Томић и ма Младен Петровић.

Предавачи на овој едукацији били су Момир Алвировић, дипл. инж., Зоран Стојановић, дипл. инж. из фирме Агродрон и др Оскар Марко из института Биосенс.
Циљ модула је да се саветодавци из области ратарства и повртарства, воћарства и виноградарства и заштите биља упознају са основним техникама управљања и значаја коришћења дронова у прецизној пољопривредној производњи.

Трећа теренска обука намењена саветодавцима из области ратарства, реализована је 17.07.2021. године у Новом селу општина Врњачка бања.

Едукацију су модерирали стручњаци ИПН, директор Института др Раде Јовановић са сарадницима.

Како је дигитализација препозната као шанса, да се учини један од важних корака у развоју наше пољопривреде, што је и један од приоритета Владе Републике Србије, значај ове теме је вишеструк и очекује се да саветодавци добијена знања на најефикаснији начин примене у будућем саветодавном раду.

Предавачи на овој обуци били су Момир Алвировић, дипл. инж., Зоран Стојановић, дипл. инж. са сарадницима из фирме Агродрон.

Практичне-теренске обуке су се све време реализовале на отвореном пољу уз поштовање превентивних мера донетих у циљу спречавања ширења вируса COVID-19.

Током едукације, учесници су били укључени у дискусију, чиме је био омогућен интерактиван рад.

Материјал са едукације

Линкови – ТВ прилози:

https://www.youtube.com/watch?v=brbo-MxeH3k

https://toplickevesti.com/odrzana-edukacija-o-primeni-bespilotnih-letelica-u-vocarstsvu-i-vinogradarstvu.html

https://www.youtube.com/watch?v=Skv4ZaEQ58A

https://www.blaceinfopress.rs/u-blacu-predstavljena-primena-novih-it-tehnologija-u-poljoprivredi/

 

                                 

 

                                         

 

                                                                                                  

 

                            

 

                        

 

 

Извор: ИПН