Održana edukacija savetodavaca PSSS za Modul 2: „Podizanje standarda u primarnoj proizvodnji povrća i voća (organska proizvodnja)“

U skladu sa „Godišnjim planom usavršavanja poljoprivrednih savetodavaca i poljoprivrednih proizvođača“ za 2021. godinu, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Instituta za primenu nauke u poljoprivredi (IPN), uz podršku kompanije BFC (Business & Finance Consulting) i nemačke Razvojne banke KfW, održana je edukacija za Modul 2 – „Podizanje standarda u primarnoj proizvodnji povrća i voća (organska proizvodnja)“.

Teorijski deo edukacije, u trajanju od dva dana, održan je kroz učenje na daljinu (on lajn), na You Tube kanalu i Zoom platformi u sledećim terminima:
– 20. aprila 2021. godine, za savetodavce u oblastima: ratarstvo i povrtarstvo, organska proizvodnja, melioracije;
– 22. aprila 2021. godine, za savetodavce u oblastima: voćarstvo i vinogradarstvo, i organska proizvodnja.

Praktični deo edukacije, u trajanju od dva dana, biće realizovan na terenu, tokom trećeg kvartala 2021. godine.

Teorijski deo edukacija za Modul 2, kordinirali su stručnjaci IPN, za oblast ratarstva i povrtarstva, prof dr Snežana Janković i dr Divna Simić, a za oblast voćarstva i vinogradarstva dr Slavica Čolić, dr Ivana Bakić i dr Dragan Rahović.

Predavači na edukaciji bili su gospođa Jelena Milić, Rukovodilac grupe za organsku proizvodnju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, dr Vladan Ugrenović, viši naučni saradnik, Instituta za zemljište, dr Vladimir Filipović, viši naučni saradnik, Instituta za proučavanje lekovitog bilja ˝Dr Josif Pančić˝ i diplomirani inženjer Ivana Stojković, kontrolor organske proizvodnje.

Savetodavci za ratarstvo i povrtarstvo, organska proizvodnja i melioracije pratili su predavanja iz oblasti:
– Važeće zakonske regulative i nove strategije EU – „Za pravedan, zdrav i ekološki prihvatljiv prehrambeni sistem“ COM(2020) 381 i „Za bioraznolikost do 2030. godine“ COM(2020) 380.

– Upravljanje i obrada zemljišta. Plodored u organskoj proizvodnji. Održavanje plodnosti zemljišta u organskoj proizvodnji.
– Kompostiranje u organskoj proizvodnji. Upotreba semena u organskoj proizvodnji. Biljni preparati za ishranu i zaštitu bilja u organskoj proizvodnji.

Savetodavci za voćarstvo i vinogradarstvo i organsku proizvodnju pratili su predavanja iz oblasti:
– Važeće zakonske regulative i nove strategije EU – „Za pravedan, zdrav i ekološki prihvatljiv prehrambeni sistem“ COM(2020) 381 i „Za bioraznolikost do 2030. godine“ COM(2020) 380.

– Organska proizvodnja voća – Uvod. Sistem sertifikacije. Zahtevi za sadni materijal.
– Specifični zahtevi organske proizvodnje. Procena rizika i kontrolnih tačaka. Vođenje dokumentacije.

Cilj modula je edukacija savetodavaca PSSS iz oblasti organske proizvodnje i prenos stečenog znanja poljoprivrednim proizvođačima, koji su zainteresovani da započnu ili prošire postojeću organsku proizvodnju. Savetodavci će biti osposobljeni da identifikuju i sagledaju mogućnosti i izazove za uspostavljanje ili unapređenje ovog vida biljne proizvodnje na poljoprivrednim gazdinstvima, što će doprineti povećanju konkurentnosti i profitabilnosti gazdinstava.

Tokom edukacije, učesnici su bili uključeni u diskusiju direktnim uključivanjem ili postavljanjem pitanja preko Zoom platforme, čime je bio omogućen interaktivan rad.

Materijal sa edukacije

Biljni preparati za ishranu i zaštitu bilja u organskoj proizvodnji_IPN_21042021_Vladimir Filipovic.pdf

Kompostiranje u organskoj proizvodnji_IPN_21042021_Vladimir Filipovic.pdf

Odrzavanje plodnosti zemljišta u organskoj proizvodnji_IPN_21042021_Vladimir Filipovic.pdf

Modul 2 Opsti zahtevi Organska proizv. u voc I.Stojkovic_f.pdf

Modul 2 Posebni zahtevi Organska proizv. u voc I.Stojkovic_f.pdf

1. Regulative EU_V.U..pdf

2. Obrada zemljišta_V.U..pdf

3. Plodored_V.U..pdf

6. Upotreba semena u organskoj proizvodnji_ V.U..pdf

Izvor: IPN