Održana edukacija savetodavaca PSSS za Modul 9: Proizvodnja, prerada i promet malih količina hrane animalnog porekla na poljoprivrednim gazdinstvima

U skladu sa „Godišnjim planom usavršavanja poljoprivrednih savetodavaca i poljoprivrednih proizvođača“ za 2021. godinu, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Instituta za primenu nauke u poljoprivredi (IPN), uz podršku kompanije BFC (Business & Finance Consulting) i nemačke Razvojne banke KfW, održana je edukacija za Modul 9 – Proizvodnja, prerada i promet malih količina hrane animalnog porekla na poljoprivrednim gazdinstvima.

Edukacija je planirana kao sedmodnevna. Teorijski deo edukacije, u trajanju od četiri dana, održan je 1, 12, 15. i 16. aprila 2021. godine, kroz učenje na daljinu (on lajn), na Zoom platformi. Praktični deo edukacije, u trajanju od tri dana, biće realizovan na terenu, tokom trećeg kvartala 2021. godine.

Teorijski deo edukacije je otvorio dr Rade Jovanović, direktor Instituta za primenu nauke u poljoprivredi, a  i moderirala dr Marijana Maslovarić, koordinator modula 9.

Učesnici edukacije bili su savetodavci iz 22 Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije (PSSS), zaduženi za poslove iz oblasti stočarstva i prehrambene tehnologije.

Predavači su bili:
Tamara Bošković, načelnica Odeljenja za veterinarsko javno zdravstvo Uprave za veterinu, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije – za oblast zakonske regulative u oblasti proizvodnje hrane
Prof. dr Predrag Puđa, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Beogradu – za oblast prerade mleka
dr Predrag Ikonić, viši naučni saradnik iz Instituta za prehrambene tehnologije – FINS, iz Novog Sada – za oblast prerade mesa

Ovaj edukativni modul je razvijen je kao odgovor na realnu potrebu da se dodavanjem vrednosti proizvodima životinjskog porekla – mleka i mesa, kroz proces prerade, dođe do povećanja profitabilnosti i konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava i celokupne stočarske proizvodnje u Srbiji.

Cilj modula je edukacija savetodavaca Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije (PSSS) iz oblasti zakonske regulative, tehnologije proizvodnje, pakovanja, deklarisanja i plasmana proizvoda od mleka i mesa dobijenih na porodičnim gazdinstvima. Na ovaj način, unaprediće se ceo sistem proizvodnje hrane na gazdinstvu, olakšati primena relevantne zakonske regulative i standarda u proizvodnji, proširiti znanja i savetodavaca i proizvođača.

Ovaj edukativni modul je osnova za sprovođenje savetodavnog modula, koji će savetodavci tokom 2021. godine, kroz praktičan rad, sprovoditi na oko 100 poljoprivrednih gazdinstava.

Tokom prvog dana teorijskog dela edukacije obrađena je zakonska regulativa iz oblasti prerade malih količina animalnih proizvoda, a posebna pažnja posvećena je Pravilniku o malim količinama primarnih proizvoda koje služe za snabdevanje potrošača, području za obavljanje tih delatnosti kao i odstupanja koja se odnose na male subjekte u poslovanju hranom životinjskog porekla.

Prva tri dana teorijskog dela edukacije bila su posvećena preradi mleka na gazdinstvima, i to u domaćinstvu i u objektu male mlekare. Obrađene su sledeće teme: uređenje i opremanje objekata za preradu mleka, asortiman proizvodnje, rizici od unakrsne kontaminacije i načini za umanjenje rizika. Ovaj deo edukacije obuhvatio je i upoznavanje sa tehnološkim postupkom proizvodnje sireva i pojedinim faza proizvodnje, organizacijom rada u pogonu i specifičnostima proizvodnje sireva u salamuri i kačkavalja, kao i kiselomlečnih proizvoda. Na kraju dela o preradi mleka, polaznici su upoznati sa proizvođačkom specifikacijom, sadržajem specifikacije i označavanjem proizvoda.

Četvrti dan teorijskog dela edukacije odnosio se na preradu mesa na gazdinstvu i u objektu za malu preradu mesa. Tokom ovog dela edukacije obrađene su teme: uslovi u pogledu uređenja i opremanja objekta za preradu mesa, kvalitet mesa i dodataka za izradu proizvoda od mesa,  tehnološki postupci proizvodnje pojedinih proizvoda od mesa: suvomesnati proizvodi i suva slanina; fermentisane kobasice; barene i kuvane kobasice; topljena mast i čvarci, pakovanjen i deklarisanje proizvoda od mesa.
Tokom edukacije, učesnici su učestvovali u diskusiji direktnim uključivanjem ili postavljanjem pitanja preko Zoom platforme, čime je bio omogućen interaktivan rad.

Materijal sa edukacije I, II i III dan edukacije

Materijal sa edukacije IV dan edukacije

Izvor: IPN