Održana edukacija savetodavaca Poljoprivrednih savetodavnih i stručnih službi Srbije za Modul 11

U skladu sa „Godišnjim planom usavršavanja poljoprivrednih savetodavaca i poljoprivrednih proizvođača“ za 2021. godinu, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Institut za primenu nauke u poljoprivredi organizovali su edukacije za Modul 11: Unapređenje savetodavnog rada kroz uvođenje tehnološko-ekonomskih obrazaca.

U skladu sa merama sprečavanja širenja virusa COVID-19, edukacije su održana u periodu od 22-26. marta 2021, godine, kroz učenje na daljinu, odnosno on lajn, putem Zoom platforme. Učesnici edukacija bili su svi savetodavci iz 22 Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije.

Poljoprivredni proizvođači u najvećem broju ne vode evidenciju prihoda i troškova. Razlog tome je nedostatak finansijske pismenosti, kao i strah od eventualnog oporezivanja. Primarni rezultat edukacije je osposobljavanje savetodavaca za evidentiranje podataka u tehnološko-ekonomskim obrascima. To će razultirati unapređenjem nivoa finansijske pismenosti savetodavaca, ali i neposrednih proizvođača. Predavači će savetodavce upoznati sa sadržajem obrazaca, načinom i dinamikom evidentiranja podataka, kao i krajnjim rezultatom koji se očekuje od ovakvog načina prikupljanja. Očekuje se da će savetodavci ali i proizvođači uvideti smisao i prednosti ovakvog načina vođenja evidencije prihoda i troškova i nastaviti sa sproveđnjem ove metodologije i na širem obimu gazdinstava od predviđenog.

Na edukaciji su obrađene teme koje su se odnosile na predstavljanje značaja vođenja evidencije prihoda i troškova na poljoprivrednom gazdinstvu, predstavljanje i upoređivanje do sada korišćenih metoda evidencije prihoda i troškova sa evidencijom prihoda i troškova koja je predviđena Savetodavnim modulom „Unapređenje poljoprivredne proizvodnje i savetodavnog rada kroz evidenciju podataka u tehnološko-ekonomskom obrascu“, kao i predstavljanje prednosti evidencije prihoda i troškova koje su definisane metodologijom savetodavnog Modula.

Predavači na edukaciji bili su dr Vedran Tomić, ma Nikola Ljiljanić, ma Mladen Petrović i dipl. inž. Robert Radišić, stručnjaci Instituta za primenu nauke u poljoprivredi iz oblasti agroekonomije.

Materijal sa edukacije

Izvor: IPN