Plamenjača salate (Bremia lactuce)

Više
18 mar 2021 15:35 #45057 od Mijatović Bojan
Na području delovanja PSSS Beograd, vizuelnim pregledom salate u zaštićenom prostoru. registrovana pojava plamenjače (Bremia lactuce) kao i oštećenja od malog sivog puža golaća (Deroceras reticulatum).Tipični simptom plamenjače je pojava beličaste prevlake na donjoj strani lista. Kao ekonomski najznačajnija bolest na salati, može da utiče na smanjenje prinosa.

Kod proizvodnje salate važan faktor je izbor sorti koje su otporne na ovo oboljenje, kao i dezinfekcija zemljišta, da bi se smanjio rizik od prisustva bolesti u zaostalom biljnom materijalu. U plastenicima treba obezbediti dobro provetravanje i regulaciju temperature, da bi se izbegla kondezacija koja nastaje usled visoke relativne vlažnosti vazduha pod folijom. Takođe, treba regulisati prihranu sa azotnim đubrivima i primenjivati plodored u trajanju od 2 do 3 godine. Sadnju salate treba izbegavati na terenima gde se dugo zadržava magla i obezbediti da razmak u redu i između redova bude veći, što omogućava bolje provetravanje. Sve ove nepesticidne mere treba da budu osnova u svakoj proizvodnji u zaštićenom prostoru, pa tek onda upotreba registrovanih fungicida. Prilikom upotrebe fungicida treba voditi računa o karenci.

U cilju suzbijanja puževa golaća preporuka je upotreba Pužomor peleta (Fe fosfat) u količini 5g peleta po m2, u večernjim satima ili pred kišu, kada su oni i najaktivniji.

Bojan Mijatović, dipl.inž. zaštite bilja
PSSS Beograd

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.266 sekundi
Powered by Kunena Forum