Smestaj teladi u uslovima niskih temperatura - Zdravko Dobrić

Više
23 sep 2022 15:18 #52198 od Dobrić Zdravko
Telad su osetljiva na hladnoću od starih kategorija, jer brzo gube toplotu zbog relativno veće površine tela u odnosu na telesnu masu. Pored toga, rađaju se sa malim količinama telesnih rezervi. Telad se rađaju mokra i veoma su podložna promrzlinama i hipotermiji. U ekstermnim slučajevima telad mogu izgubiti vrhove ušiju, imati problema sa nogama i papcima, pa čak i uginuti.
Zato je neophodno neposredno nakon rođenja ugrejati ih i osušiti. Nakon toga im treba omogućiti da posisaju kolostrum. Kad su suvi i napojeni mogu se prebaciti u pojedinačne boksove sa skloništem od padavina i vetra gde imaju duboku, čistu i suvu prostirku. Ova skloništa su najčešće u vidu igloa, i u praksi su se pokazala vrlo dobro. U slučajevima ekstremno visokih temperatura, teladima se oblače posebne jakne koje utiču na smanjenje gubitka toplote. Ovo je praksa koja se u nekim državama pokazala veoma uspešno uz kombinaciju sa dubokom prostirkom i skloništima. Iz svega navedenog može se videti da kravama nije hladno, ali samo ukoliko se primene osnovne zootehničke mere koje obezbeđuju da su grla na suvom, sa obezbeđenim dovoljnim količinama kvalitetne hrane i vode.
Termički neutralna zona za telad iznosi 13-20˚C, uz relativnu vlažnost vazduha 65-80%. Telad se mogu adaptirati na niske temperature ukoliko imaju suvu prostirku, zaštitu od vetra i promaje, padavina, i ukoliko je relativna vlažnost vazduha optimalna.

Zdravko Dobrić dip. inž. polj.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.263 sekundi
Powered by Kunena Forum