ВАРООЗА ПЧЕЛА

Više
22 sep 2022 09:27 #52160 od Canić Aleksandar
Варооза је обољење пчела и њиховог легла проузроковано крпељом Varoa Jacobsoni. Овај крпељ паразитира током целе године у пчелињем друштву хранећи се крвљу одраслих пчела, лутки и ларви. Ако се друштво нападнуто овим крпељом не лечи, оно може да болује по годину дана, некад и дуже и такво друштво на крају угине.
Паразит је видљив голим оком. Тело је овално, смеђе црвенкасте боје и има 4 пара ногу. Размножавање паразита почиње у пролеће с појавом легла, када женка крпеља излеже јаја у пчелиње, а нарочито у трутовско легло.
Док је број крпеља мали у друштву болест се не запажа, болест се запажа када свака трећа или четврта пчела има на себи крпеља. Тада се види да су поједине младе пчеле при излетању из кошнице узнемирене, врте се на једном месту и покушавају да полете. Крпељ се углавном држи на доњој страни затка радилице у близини воштаног огледала, где пробада танку кожицу и сише крв. Код развијене болести на свакој пчели се налази по неколико крпеља, а покекад и двадесетак. У току угинућа пчеле или непосредно после њеног угинућа крпељ напушта такву пчелу.
Откривање паразита у друштву је у почетку отежано, али кад је њихов број знатан лако се откривају на један од следећих начина:
- Из средине гнезда изме се двадестак пчела и ставе у бочицу од прозирног стакла која се добро затвори. После 2-3 сата паразити силазе са пчела и миле по стаклу, када се виде голим оком.
- На под кошнице се стави бели папир, а пчеле се у кошници надиме једним од препарата за те сврхе. После пола сата на папиру се виде омамљени крпељи.
- Након скидања поклопца са тутовског легла може се лако на ларви уочити паразит.
При појави паразита треба се обратити најближој ветеринарској станици ради добијања упутства и лекова за сузбијање крпеља.

Александар Цанић ПССС ЈАгодина

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.273 sekundi
Powered by Kunena Forum