Ishrana koza u periodu mlečnosti - Dobrić Zdravko

Više
02 avg 2022 11:16 #51680 od Dobrić Zdravko
Odmah nakon završenog jarenja kozi treba dati napoj od pšeničnih mekinja. Tokom prvih 24 časa njoj je potrebno davati manje količine kvalitetnog sena.
Važno je da se prvih 2-3 dana nakon jarenja obrok sastoji od manje količine sena uz dodatak koncentrata. Potrebno je dnevnu količinu koncentrata postepeno povećavati, kako bi se 5 do 7 dana posle jarenja dostigla dnevna količina od 400-500 gr. Količina i sastav koncentrata zavisi od količine i kvaliteta kabaste hrane, kao i broja jaradi koja sisaju kozu.
Kozama sa manje mlečnosti, koje doje po jedno jare, pored kvalitetnog sena potrebno je obezbediti i prekrupu sastavljenu od smeše žitarica, dok kozama koje luče veće količine mleka i pri tome doje veći broj jaradi, pored kvalitetnog sena potrebno je obezbediti smešu koncentrata sa dodatkom nekog proteinskog hraniva.
U prvih mesec i po dana perioda mlečnosti postoji potreba za prehranjivanje koza koncentratom. Nakon toga količinu koncentrata treba smanjiti, tako da sa 2 meseca posle jarenja vise nema potrebe za koncentratom, ukoliko je seno dobrog kvaliteta. Posle desetak nedelja mlečnosti, obrok se može sastojati od kvalitetnog sena i određenih količina korensko-krtolastih hraniva.
Za visoku proizvodnju mleka u periodu posle jarenja, obrocima treba dodavati i mineralne materije i vitamine. Značaj mineralnih materija i vitamina za koze je veći ukoliko je proizvodnja mleka veća.

Zdravko Dobrić dipl.inž.polj.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.307 sekundi
Powered by Kunena Forum