Додатно зарадити на пољопривредном газдинству продајом са кућног прага

Više
06 dec 2021 12:20 #48138 od Đorđević Ana
Додатно зарадити на пољопривредном газдинству продајом са кућног прага


Крајем прошле године од стране Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде објављен је Правилник везан за производњу и промет малих количина хране биљног порекла. Овим је пољопривредним газдинствима омогућено да продају производе са вишим степеном прераде, уз поштовање здравствено-безбедносних услова и пријаву у АПР-у са кућног прага.
Покретање посла прераде хране код малих произвођача је увек ризично. То није само копирање бакиног рецепта, јер мали произвођачи често не успеју. Имају ниске зараде, лошу перцепцију ко су им купци, или мањак приступа финансијама. Постоји неколико корака које сваки произвођач треба да направи пре него што се упусти у посао производњом хране како би што реалније сагледао препреке које га чекају на путу од идеје до стављања производа на полицу.
Прво неопходно је истраживање тржишта укључујући разраду идеје, консултовање са технолозима уз испуњавање услова о безбедности хране. Поред идеје потребно је направити једноставан Бизнис план, који ће помоћи да се поједностави сам процес производње, али и да се обухвате детаљи на које произвођачи често забораве. Производ мора бити стандардизован, што значи да поред формирања квалитета, тај квалитет се мора и очувати. Треба узети у обзир своје могућности производње, располагање радном снагом и поседујете ли потенцијал за ширење производње. Начин дистрибуције производа, да ли ће произвођач то радити самостално, удружено са другим произвођачима или ће ангажовати компанију. Складиштење производа такође је битна ставка у планирању.
Веома је битно од старта уложити време и новац у информације и знање, како би се касније избегли велики трошкови. Саветовала бих и да тестирате свој производ у кругу људи који вам могу дати корисне савете и критике.

Свако ко жели да се бави производњом хране треба да на самом почетку схвати да је неопходно поштовање свих процедура везано за безбедност хране. Произвођачи су директно одговорни за безбедност и квалитет хране и неопходно је да испуне опште услове хигијене намирница. Произвођачи на сопственим пољопривредним газдинствима, морају да прерађују искључиво своје производе уз поштовање хигијенских минимума одређених законом.
Прехрамбена индустрија је током година експоненцијално расла. Компаније су се трудиле да прате трендове како би добиле поверење потрошача. Купци су заинтересовани и вољни да експериментишу са јединственим укусима и опцијама. Дизајн амбалаже за храну један је од значајних фактора који утичу на потрошача и профитабилност.
Паковање преноси поруку коју желите да купац зна о вашем производу зато је битно да знате ко је ваша циљна група и где ћете да продајете производ пре него што осмислите паковање. Такође треба узети у обзир и културолошке навике када се бира врста и величина паковања.
Своје производе пољопривредни произвођачи могу продавати на кућном прагу или достављати малопродајним објектима у својој општини и суседним општинама, при чему нису у обавези да имају продајни објекат и да поседују фискалну касу.
Главни циљ је да пољопривредни производ постане препознатљив на тржишту. Препоручила бих брендирање пољопрвредног производа, који би поседовао свој лого - знак распознавања. Кључно код логоа је једноставност, јединственост, препознатљивост и да се лако запамти. Брендирани пољопривредни производ добија додатну вредност због очувања традиције, али је веома значајан и за развој туризма. Грађење идентитета производа може се вршити преко интернета, телевизије, штампаним промотивним материјалима или преко неког другог медија.
Мала породична газдинства су битна за економски развој сваке земље. Интерес је да она буду сачувана, јер породични посао преноси се са генерације на генерацију, заједно са знањем, искуством и традицијом.
У Србији постоји Савез “Оригинал Србија” - кровна платформа за сарадњу, заједничку промоцију производа са пореклом, унапређење положаја, услова рада произвођача и тиме очување и препород српског села ( www.originalsrbija.org )

Ана Ђорђевић, дипл.инж.прехрамбене технологије
[/i]

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.331 sekundi
Powered by Kunena Forum