Seoski turizam uz pomoć EU

Više
14 okt 2020 10:59 #43019 od Panić Radiša
СЕОСКИ ТУРИЗАМ УЗ ПОМОЋ ЕУ
Одмор на селу, или сеoски туризам, представља привремну промену места боравка, која углавном подразумева долазак становништва урбаних средина у просторно пејзажну и здраву средину. Данас, поготову у време панденије COVID-19 сеоски туризам представља одличан начин да се споје боравак у природи,активан или пасиван и упознавање са културом и традицијом тог краја.
Да би се створили што бољи услови за бављење сеоским туризмом, побринули су се Министарство пољопривреде и Европска Унија. Расписан је Јавни позив за Меру 7, која се односи на диверсификацију пољопривредних газдинстава и развој пословања, односно развој сеоског туризма.
Циљ ове мере је развој пословних активности и отварање нових радних места, побољшање квалитета живота на селу, а све у циљу останка на селу ,у првом реду младих. Висина подстицајних средстава за оне који се определе да улажу у сеоски туризам је 65% од укупно прихватљивих трошкова, а износ подстицајних средстава од 5000 евра , па до 300.000 евра, стим, да корисник ових средстава може максимално искористити 400.000 евра у оквиру ИПАРД програма. Корисници ових средстава могу бити , регистровани пољопривредници или чланови пољопривредног газдинства који се баве пољопривредним и непољопривредним активностима на селу, микро и мала приватна правна лица, која су основана или раде у руралним -сеоским подручјима, као и она која су основана изван, а инвестиција се налази у руралним подручјима. Да би, као корисници могли да остваримо средства, морамо бити регистровани у складу са Законом о туризму, доказати да смо измирили обавезе по основу јавних прихода, а одобрену инвестицију морамо користити наменски најмање 5 годима.
Уколико нисмо измирили обавезе, урадимо то пре објављивања новог Јавног позива, конкуришимо, јер сеоски туризам подстиче развој примарне пољопривредне производње, доприноси очувању здраве животне средине, старих заната, подстиче запошљавање и останак младих на селу, а може променити и социо-економску слику целог села.

Радиша Панић
Дипл.инж.агроекономије

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.347 sekundi
Powered by Kunena Forum