Očekivana cene kukuruza roda 2020. godine

Više
27 sep 2020 12:22 #42745 od Pavlović Mladen
Trenuton nešto veća cena prošlogodišnjeg roda kukuruza od 18 dinara po kilogramu sa porezom izazvana povećanom tražnjom kako na domaćem tako i na stranom tržištu usled smanjenja zaliha a u isčekivanju ovogodišnjeg roda kukuruza neće u mnogome promeniti očekivanu cenu od 14 do 15 dinara po kilogramu za ovgodišnji rod kukuruza.

Ova cena koja je gotovo ustaljena već zadnjih nekoliko godina najverovatnije neće biti promenjena ni tokom 2020. godine i pored očekivanja poljoprivrednika da sada već tradicionalno dobiju cenu od 20 dinara po kilogramu kao jedinom opravdanom po njima koja može pokriti troškove proizvodnje i ostaviti na nuli ukupan iznos uloženog i zarađenog. Već skoro ustaljena očekivanja poljoprivrednika da ovaj iznos bude veći neće biti realno ostvariv baš zbog toga jer je prinos kukuruza i tokom ove godine više nego dobar i ide čak i do 10 t/ha na parcelama gde je primenjena kompletna agrotehnika. Očekivana količina kukuruza koja će biti izvezena je tri i po miliona tona kukuruza što predstavlja bobru zaradu od ovogodišnjeg roda za našu zemlju. Ukupna zasejana količina kukuruza tokom proleća ove godine iznosila je oko milion hektara a godina je bila značajno otežana od mnogih prethodnih što zbog dugotrajne suše, što zbog setve koja se poklopila sa početkom epidemije korone.

I već po tradiciji najveći broj ratara ostaviće kukuruz u silose na čuvanje čekajući bolju cenu osim onih ratara koji su primorani da ga odmah prodaju kako bi na vreme obavili jesenju setvu pšenice koja će početi za manje od mesec dana.

mr Mladen Pavlović
PSSS Beograd

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.459 sekundi
Powered by Kunena Forum