Ризик пољопривредне производње

Više
22 sep 2020 12:22 #42685 od Ševarlić Radovan
Ризик је саставни део процеса пољопривредне производње. Временски услови, болести, штеточине и други фактори утичу и на количину и на квалитет произведене робе.
Најзначајније врсте ризика су:
1. Ценовни или тржишни ризик односи се на неизвесност у вези са ценама које ће произвођачи добити за производе или ценама које морају платити за инпуте. Природа ценовног ризика значајно се разликује од робе до робе.
2. Финансијски ризик настаје када се за потребе пољопривредног пословања позајмљује и ствара обавеза враћања дуга. Раст каматних стопа, могућност давања кредита од стране зајмодаваца и ограничена доступност кредита такође су аспекти финансијског ризика.
3. Институционални ризик је резултат несигурности у вези са владиним поступцима. Порески закони, прописи за употребу хемикалија, правила за одлагање животињског отпада, ниво гарантованих цена или подршке кроз субвенције су примери владиних одлука које могу имати велики утицај на пољопривредно пословање.
4. Људски или лични ризик односи се на факторе као што су проблеми са људским здрављем или лични односи који могу утицати на пољопривредно пословање. Несреће, болести, смрт и развод су примери личних криза које могу угрозити пољопривредно газдинство или предузеће.
Дипл.инг Радован Шеварлић
[/color]

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.285 sekundi
Powered by Kunena Forum