Ugovorene obaveze i doprinosi - Dragan Kolčić

Više
07 jun 2020 15:16 #41437 od Kolčić Dragan
Ugovorene obaveze i doprinosi


Postoje i takva izdvajanja koja predstavljaju deo akumulacije-dohotka pa prema tome nisu troškovi. Međutim ako te baveze i doprinosi moraju da se podmire i ako se izdvajaju sredstva za lične dohtke, onda takva sva izdvajanjnja imaju karakter troškova.
Jedan deo tih izdvajanja iz dohotka ne zavisi od ostvarenog rezultata (kamata po kreditima za osnovna i obrtna sredstva i zavisi od vrste sredstava, kreditnih uslova, statističkih rokova,….).
Ako gazdinstvo osigurava svoje proizvodnje, to je ugovorena obaveza i tačno je da bez obzira koliko se ostvari prihod na gazdinstvu mora da se uplati, razne članarine, razne bankarske usluge, amortizacija, sve se to plaća iz dohotka.
To su neka izdvajanja koja ne zavise od visine dohotka.
Daleko veća izdvajanja su iz dohotka u vidu doprinosa koja zavise od dohotka (izdvajanja za stanovanje, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, penziono i socijalno osiguranje, razne druge članarine,...), kao i porezi prema lokalnoj samoupravi i republički porezi.
Većina ovih a i drugih doprinosa utvrdjuje se Zakonskim propisima i menja se u zavisnosti od ciljeva društva.
Potrebno je da se ove stavke posebno vode i izdvajaju posebno kako bi nesmetano mogli da pratimo promene koje se dešavaju.Dragan Kolčić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.408 sekundi
Powered by Kunena Forum