Turistička destinacija

Više
21 apr 2020 13:35 #41023 od Panić Radiša
ТУРИСТИЧКА ДЕСТИНАЦИЈА
Туристичка дестинација је заокружена географска целина, односно, скуп приватних и јавних понуда туристичких услуга са јасно одређеним границама.
Туристичка дестинација се може посматрати са више просторних аспеката, као што су: земља, град, мало насеље, село итд. Граница једне дестинације може бити физичка – острва, политичка граница или границе створене од стране тржишта. Такође, дестинаци- јом се може сматрати и један туристички комплекс (најчешће хотелски), који обухвата све садржаје везане за смештај, исхрану и боравак туриста. Она поседује низ специфичности које су битне за туристе.
Само постојање занимљиве понуде, није довољан услов да неко место добије статус туристичке дестинације. Потребно је створити и додатне услове који, поред интересантног амбијента или културно-историјских занимљивости, укључују и изградњу капацитета за смештај и угоститељске понуде, као и добру саобраћајну инфраструктуру. Тиме се обезбеђује да дата локација буде доступна свим заинтересованим туристима. За добро функционисање једне туристичке дестинације је неопходно и анимирање туриста за долазак, као и стварање одговрајућег амбијента, који би задовољавао све њихове захтеве.
Дакле, туристичка дестинација је заокружена целина која располаже природним, друштвеним, културно-историјским, саобраћајним, као и условима за смештај, исхрану, одмор, рекреацију и забаву туриста.
Када су у питању сеоске туристичке дестинације, познато је да сеоско становништво располаже одговарајућим условима и заинтересовано је за развој туризма. Тиме се директно доприноси развоју села и приходовању сеоског становништва (запошљавање, останак младих на селу, раст прихода и др.). Туристи који обилазе сеоске дестинације, тамо стичу нова искуства , па понекад и сами започињу живот у сеоским срединама. Приликом боравка на селу, туристи не процењују само једну услугу коју добијају, као што су : квалитет,цена, место где ће бити услужени и др., већ посматрају туристичку дестинацију у целини, чак и љубазност домаћина код којих су боравили.
У целини гледано, развој туризма је циљ свих интересних грана у једном месту. Према томе, свака дестинација која се определи да развија туризам, мора да максимално промовише своје туристичке потенцијале на туристичком тржишту.
Радиша Панић
Дипл.инж.агроекономије
Саветодавац ПССС Ваљево

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.285 sekundi
Powered by Kunena Forum