Karakteristike bilansa uspeha

Više
29 mar 2020 19:05 #40914 od Kolčić Dragan
Karakteristike bilansa uspeha


Bilans uspeha je račun uspeha ili gubitka i dohotka i pregled je rashoda i prihoda koji su nastali u određenom obračunskom periodu, na osnovu čega se izračunava i utvrđuje finansijski rezultat.
Ako je pozitivan, finansijski rezultat (ako su prihodi veći od rashoda) predstavlja povećanje svojih sopstvenih izvora sredstava, dok u suprotnom predstavlja smanjenje sopstvenih sredstava.
Prilikom tumačenja i značenja bilansa uspeha, uvek postoji obaveeza da se zadužena sredstva poveriocima uvek vrate u fiksnom iznosu koji je iskazan u vidu tuđih izvora sredstava, a finansijskim rezultatima povećava ili smanjuje sopstvena sredstva.
Grupisanje rashoda i prihoda vrši se u dve osnovne grupe: redovni rashodi, odnosno prihodi i vanredni i ostali rashodi, odnosno prihodi.
Redovni prihodi potiču iz realizacije proizvoda i usluga koji se ostvrauju.
Redovni rashodi potiču iz troškova realizovanih proizvoda i usluga koji su nastali u procesu proizvodnje.
Razlika između redovnih prihoda i redovnih rashoda predstavlja finansijski rezultat ostvaren iz redovnog poslovanja-po osnovu obavljanja delatnosti.
Vanredni i ostali prihodi predstavljaju prihode koji su ostvareni ne obavljanjem redovne delatnosti već po osnovu nekih poslovnih transakcija.
Vanredni i ostali rashodi predstavljaju rashode koji nisu nastali po osnovu obavljanja redovne delatnosti već po osnovu poslovnih transakcija.
Razlika između vanrednih i ostalih prihoda i vanrednih i ostalih rashoda predstavlja finansijski rezultat ostvaren izvan redovne delatnosti.
Finansijski rezultat ostvaren iz redovne delatnosti i van redovne delatnsti koriguju sopstvena sredstva, odnosno sopstvene izvore.


Dragan Kolčić

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.384 sekundi
Powered by Kunena Forum