Uvećanje dohotka na selu

Više
22 jan 2020 20:36 #39982 od Panić Radiša
Увећање дохотка на селу
Прерада на пољопривредним газдинствима представља значајан фактор унапређења продуктивности и конкурентности пољопривредне производње и руралних подручја.Истовремено је и предуслов опстанка малих и средњих газдинстава у тржишним условима пословања. Због немогућности развоја специјализоване пољопривредне производње, као и, неразвијене конкуренције на тржишту откупа и малопродаје пољопривредних производа, углавном су та газдинства нерентабилна. Једно од решења за превазилажење ових проблема је проширење асортимана њихових производа, односно, увођење промена у већ постојећу производњу на породичном пољопривредном газдинству.
На пример: у оквиру повртарске производње, спремање зимнице, у оквиру воћарске, производња српске препеченице, џемова и других производа, а што се тиче сточарске производње, сир, кајмак и остали производи од млека. Овим начином решио би се проблем откупа а истовремено повећао приход, како по килограму поврћа и воћа, тако и по литри произведеног млека. Осим тога, прерада изискује веће ангажовање, што даје могућност запошљавања свих чланова породице, а тиме се повећава и укупан приход на газдинству, без повећања броја стабала воћа,стоке, без повећања укупне површине пољопривредног земљишта, а млади би остали на селу.
Свима нама је познато да села нису више само места пољопривредне производње, већ могу бити и места потрошње. Рурални простор је све траженији за одмор и место за одлазак од градске буке. Ово пружа велику могућност, поготову младима на селу, да могу остварити додатни приход а тиме и сигурност, у свом еколошки здравом простору пружањем туристичких услуга, односно развојем сеоског туризма. Осим повећања прихода пољопривредне производње, сеоски туризам доприноси повећању производње традиционалних производа, ствара потребу за очувањем старих заната, обичаја и традиције села, као и општем развоју села.
Радиша Панић
ПССС Ваљево

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.374 sekundi
Powered by Kunena Forum