Osiguranje u poljoprirednoj proizvodnji

Više
04 okt 2019 12:53 #38879 od Panić Radiša
ОСИГУРАЊЕ У ПОЉОПРИВРЕДНОЈ ПРОИЗВОДЊИ
Пољопривредна производња се одвија под отвореним небом и у случају неке елементарне непогоде, може доћи до велике штете. Пољопривредни произвођач се може заштитити осигурањем, а ризик у производњи свести на најмању меру. Држава издваја велика новчана средства за подстицаје осигу - рања, али и поред тога, у Србији је осигурано само 15% биљне производње и свега 5% сточног фонда. На повећање броја осигураних пољопривредних произвођача требало би да утиче Уредба којом је држава повећала субвенције за осигурану производњу са 40 на 70%, од висине премије осигурања, у подручјима која су најугроженија временским непогодама (Мачвански, Златиборски и Колубарски округ).
Предмет осигурања могу бити: усеви, плодови, ливадске траве, лековито биље, украсно биље, воћњаци и виногради, млади воћњаци и виногради пре ступања у род, воћни, лозни и шумски садни материјал, младе шумске културе до навршене шесте године, врбе за плетарство и трска.
Ризици покривени осигурањем усева и плодова,могу бити основни и допунски. Основни ризици су град, пожар и гром, а допунски ризици, пролећни мраз, поплава и олуја. Осигурава се део биљке који одређује сврху гајења, а осигурањем се покрива губитак приноса као последица оштећења културе од осигураног ризика.
Предмет осигурања могу бити и копитари, говеда, овце, козе, пси, пчеле, риба(пастрмка), живина( кокошке, ћурке, морке, паунови, фазани, гуске и патке), животиње у зоо-вртовима и ван њих. Ризици од којих су покривене осигуране животиње такође су основни и допунски. Основни ризици су несрећан случај, болест-угинуће, принудно клање, а допунски ризици, губитак ждребета и телета при порођају, губитак приплодне способости крава и јуница, код мушких приплодних грла, губитак приплодне способности, као и крађа и нестанак паса.
Право на подстицаје за осигурање усева и животиња остварује се подношењем захтева Министарству финансија- Управи за трезор, једном годишње, у два примерка од 01. јула до 15. новембра текуће године. Уз захтев се подноси и полиса осигурања, издата од стране осигуравајуће куће у периоду од 16. новембра предходне, до 15. новембра текуће године и оргинал потврде о укупно плаћеној премији осигурања.
На пример, полисом која кошта 30.000 динара, штити се производња вредна 700.000 динара.Једно је сигурно, да је најскупље не осигурати се на време.
Радиша Панић
Дипл.инж агроекономије

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.322 sekundi
Powered by Kunena Forum